Обиљежено 27 година од злочина над Србима у Јошаници

Срна
Обиљежено 27 година од злочина над Србима у Јошаници

Фоча - У Горњој Јошаници код Фоче данас је обиљежено 27 година од злочина над 56 мјештана српске националности, које су на Никољдан 1992. године звјерски убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда.

Тим поводом данас је служена Света литургија у Спомен-цркви Светих Ћирила и Методија, а потом је служен парастос и положено је цвијеће на споменик убијенима. Преживјели мјештани Јошанице још једном су се присјетили великог страдања којег нису била поштеђена ни дјеца, жене и старци.

На дан када су славили крсну славу, 19. децембра 1992. године, убијени су и двогодишња Данка Тановић, десетогодишња Драгана Вишњић и њен три године млађи брат Дражен, као и 21 жена.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је међу убијенима било осам брачних парова, пет младића и три дјевојке.

“Злочинци нису презали ни од година ни гдје је ко затечен, сви су убијени. Запаљено је 68 кућа и 87 помоћних објеката, Јошаница је завијена у црно”, подсјетио је Машић.

Он је навео да преживјели мјештани већ 27 година траже правду, да Тужилаштво БиХ покрене поступак против починилаца злочина који су познати.

“Правде за Јошаницу ни данас нема. Ми никада нећемо одустати од тога да тражимо правду, окупљаћемо се и подсјећати оне који су одговорни да су дужни и пред Богом и пред народом да кажу ко су злочинци и да их казне”, поручио је Машић.

Свједок злочина Душанка Лаловић истакла је да стално пишу Тужилаштву БиХ, апелују и дају изјаве, али да још чекају правду.

“Оно што нас радује је овај спомен-храм, који се завршава и што се окупљамо. То нам изазива посебне емоције и срећу”, рекла је Лаловићева.

Сјенима јошаничких мученика поклонила се и Њемица Хелга Фукс из Келна, велики пријатељ Јошаничана и жена која се путем друштвених мрежа и посредством њемачких посланика, бори да истина о овом злочину допре у земље западне Европе.

“Веома сам везана за народ Јошанице, саосјећам са њима и много ми је тешко и жао што у Њемачкој није једноставно пренијети истину која би се прихватила. Настојаћу да се, не само преко друштвених мрежа, већ и на друге начине, о којима сада не могу да говорим, изнесе у свијет истина о страдању Срба, не само у Јошаници”, рекла је Фукс.

У села Горње Јошанице вратио се мали број становника, а међу остацима порушених кућа, које нијемо свједоче о страхоти злочина, може се видјети тек по неко обновљено имање.

Преживјели мјештани не дозвољавају да зло тријумфује, па су уз помоћ прилога добрих људи успјели да подигну спомен-цркву, која још није завршена.

Свештеник Ранко Ковач каже да је црква позив не само мјештанима, већ и становницима околних подручја да се окупљају на овом мјесту.

Он је упутио апел да се помогне како би овај спомен-храм био завршен да би наредне године могли да га освештаји и да се у њему обављају богослужења.

Прилози за спомен-цркву могу се уплатити на жиро рачун у Новој банци број: 555 8 0000 20 566 722.

У част јошаничких мученика и ове године велики број Фочака је пјешачио или су стигли на бициклима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана