На часу програмирају апликације и роботе

Анита Јанковић-Речевић
На часу програмирају апликације и роботе

Бањалука - Дигитална писменост је кључна вјештина у готово свим сферама пословања, а како би ђаци из Српске стекли више знања о савременим технологијама у наредне три године у свим основним школама биће реализован пројекат “Школе за 21. вијек” захваљујући којем ће ученици у најранијем узрасту добити прилику да на забаван и иновативан начин програмирају апликације и роботе.

Реализација овог пројекта који ће се спроводити у пет циклуса, почевши од септембра, омогућена је захваљујући Меморандуму о разумијевању који су јуче у Бањалуци потписале министарке просвјете и културе РС Наталија Тривић и директорица Британског савјета у БиХ Лариса Халиловић.

Тривићева је истакла да ће свака школа добити одређени број микробит уређаја - џепних рачунара уз помоћ којих ће дјеца моћи програмирати и рјешавати свакодневне проблеме у настави. Навела је да је основни циљ овог програма да дјеца стекну нове вјештине у промишљању како би касније могли развијати знање.

- Прошле године смо провели пилот-фазу пројеката у 15 основних школа у којима је обучено око 150 наставника информатике, математике, физике, што се показало као ефикасно јер су ђаци показали велико интересовање и завидне информатичке способности - додала је Тривићева. 

Халиловићева је појаснила да се пројекат реализује у шест земаља западног Балкана и да га са десет милиона фунти финансира Влада Велике Британије.

- Ђаци ће добити прилику да стекну и у пракси користе кључне вјештине потребне за даље школовање и рад у дигиталном добу - навела је она.

Захваљујући пилот-фази пројекта ученици ОШ “Алекса Шантић” из Угљевика осмислили су “паметну кућу” која им је донијела побједу на државном, али и регионалном такмичењу из кодирања.

- Као побједници западног Балкана наши ученици ће у јануару идуће године на неколико дана отићи у Лондон како би представили “паметну кућу” којом се управља уз помоћ сензора које покреће мобилна апликација, а која власнике упозорава да су, на примјер, оставили укључен гас. Тај сјајни пројекат наши ученици су реализовали захваљујући тим рачунарима - рекао је директор ове школе Сретан Лукић и додао да је успјех њихових ђака пробудио велико интересовање шире друштвене заједнице.

ОШ “Младен Стојановић” из Лакташа, лани је у склопу пилот-фазе, добила десетак микробит уређаја.

- Ученици су веома заинтересовани за све што дигитално доба носи - истакао је директор ове школе Зоран Смиљанић.

Дигиталне учионице

Наталија Тривић је истакла да је ово почетак развоја новог правца у процесу развоја образовања у Српској.

- Ове године радићемо на опремању 500 дигиталних учионица, те  опремању подручних школа информатичком опремом, као и средњих - нагласила је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана