Лукач: МУП-у ће наредних дана бити испоручена два “Деспота”

Срна
Лукач: МУП-у ће наредних дана бити испоручена два “Деспота”
Лукач: МУП-у ће наредних дана бити испоручена два “Деспота”

Београд - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је представљање оклопног возила “деспот” на Сајму наоружања и војне опреме “Партнер” у Београду велики успјех не само за “Технички ремонт Братунац” (ТРБ), већ и за Републику Српску, те да ће у наредних 10-15 дана овом министарству бити испоручена два оваква возила.

Лукач је подсјетио да је “деспот” први пут представљен 9. јануара на паради поводом Дана Републике Српске, а да ће већ на наредној паради учествовати и већи број тих возила.

“Ово возило је од тог дана претпрјело одређене модификације ради побољшања. Овдје је данас представљено у правом свјетлу”, навео је Лукач.

Према његовим ријечима, након испоруке ова прва два возила, биће направљен уговор МУП-а и ТРБ о испоруци још возила која ће користити припадници МУП-а, односно Специјална антитерористичка јединица.

Генерални директор предузећа ТРБ Славенко Ристић је рекао, након представљања “деспота” на Сајму, да су стручњаци оцијенили да ово возило улази у сам врх мултифункционалних борбених виозила.

Он је додао да ово возило прати све свјетске трендове, а посебно искуства у ратовима у Авганистану и Либији.

Ристић каже да је предсједник Србије Александар Вучић приликом посјете штанду на којем је изложен “деспот” похвалио ово возило, те да је рекао да ће у региону, онај ко освоји технологију независног вјешања ојачати своју намјенску индустрију и имати довољно посла за наредних стотину година.

“Имаћемо у виду технологију независног вјешања. Мислим да можемо да освојимо ту технологију”, поручио је Ристић.

Оклопно возило “деспот”, произведено у предузећу ТРБ, данас је на Међународном сајму наоружања и војне опреме “Партнер” у Београду свечано промовисано у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

У Београду је данас почео Сајам наоружања и војне опреме “Партнер” на којем ће наступити 128 излагача, међу којима и из Републике Српске и БиХ.

Међу излагачима из Српске, осим ТРБ су и бањалучки “Космос” и бијељински “Орао”.

На Сајму “Партнер”, који је најзначајна манифестација овог типа у југоисточној Европи, наступиће 96 излагача из Србије и 32 из иностранства.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, БиХ - Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Покровитељ сајма је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП “Југоимпорт СДПР”, а извршни организатор Београдски сајам.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана