Љекару не може 40.000 радника

Маријана Миљић
Љекару не може 40.000 радника

Бањалука - Велики број послодаваца у РС не уплаћује доприносе за здравствено осигурање, због чега у пет мјесеци ове године 40.000 радника није могло да овјери књижицу, што је за чак 13.350 више у односу на исти период лани.

У Фонду здравственог осигурања (ФЗО) РС казали су да од укупно 267.194 радника, колико их је било пријављено на здравствено осигурање, за пет мјесеци ове године доприноси нису редовно уплаћивани за њих 15 одсто.

- У истом периоду лани је на здравствено осигурање било пријављено 266.512 запослених, а послодавци доприносе нису редовно плаћали за око десет одсто њих - казали су у ФЗО.

Додали су да је повећан број радника пријављених на осигурање, али и број запослених за које се нередовно уплаћују доприноси.

- Највећа разлика примјетна је у мају, јер је тада за 14.000 повећан број радника за које се не уплаћују доприноси за здравствено осигурање у односу на исти период прошле године - истакли су у Фонду и додали да су и мајске поплаве оставиле велике посљедице по привреду Српске и допринијеле да буде повећан број послодаваца који не уплаћују редовно доприносе. У Фонду су нагласили да доприноси за здравствено осигурање чине 87 одсто прихода ФЗО.

- Поред тога, запослени у укупном броју осигураника учествују са 35 одсто, док пензионери и незапослени учествују са 59 одсто - истакли су у Фонду.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да поплаве у РС нису могле допринијети да буде знатно повећан број оних послодаваца који нередовно плаћају доприносе.

- Без обзира на поплаве, у РС је и прије маја био примјетан тренд раста броја послодаваца који не уплаћују доприносе и порезе јер имају проблема. Поред тога, фирме често успоравају измирење својих обавеза јер се показало да они који не уплаћују доприносе пролазе без икаквих санкција - рекла је Мишићева.

Она је нагласила да су свакако и мајске поплаве оставиле посљедице јер су нека предузећа била под водом, те да сада покушавају да се опораве од штете коју су претрпјела.

Мишићева је истакла да што прије треба зауставити нередовну уплату доприноса за здравствено осигурање за раднике јер због тога запослени не могу посјетити ни љекара.

Овјера

У Фонду здравственог осигурања РС казали су да за одређене категорије осигураника ФЗО РС, без обзира на то да ли је за њих уплаћен допринос или не, овјерава здравствене књижице.

- То се односи на дјецу до 15 година, труднице и породиље, ратне војне инвалиде, породице погинулих бораца те обољеле од заразних, малигних и менталних болести, дијабетеса, као и лица обољела од прогресивних мишићних обољења и она са трансплантираним органима - казали су у Фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана