Лијечење канабисом у БиХ од средине године

nezavisne.com
Лијечење канабисом у БиХ од средине године

Бањалука, Сарајево - Дугоочекивана примјена канабиса у медицинске сврхе могла би у БиХ заживјети и средином ове године.

Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ, истиче да би ускоро требало да буде сазвана сједница Комисије за спречавање злоупотребе опојних дрога, а којој он предсједава.

“Закон је потпуно јасан - не мора се сваки пут приступати измјени и допуни закона, већ одлуку може донијети Вијеће министара, али прије тога треба да се обезбиједи позитивно мишљење Комисије за спречавање злоупотребе опојних дрога и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ”, наглашава Османовић за “Независне”.

Сматра да ово питање треба ријешити на начин како су то учиниле многе државе Европске уније.

“Мислим да ћемо у том правцу покушати изнаћи рјешење, а то је да коначну одлуку донесе Вијеће министара, након што обезбиједимо позитивна мишљења Комисије и Агенције за лијекове”, истиче Османовић.

Ипак, евентуална одлука Савјета министара не би значила и дефинитивну употребу канабиса у медицинске сврхе, јер у ентитетским законима стоји да је канабис - дрога.

“Зато би сви остали прилагодили своје законодавство одлуци Вијеће министара”, рекао је Османовић.

Упитан шта можемо поручити пацијентима који очекују “зелено свјетло” за канабис у медицинске сврхе, Османовић даје оптимистичне прогнозе.

“Ја се надам да бисмо могли тај посао урадити чак и до половице ове године, уколико не буде непотребних политиканстава. Не треба БиХ да буде изван других земаља које су то питање ријешиле. Све је у интересу наших грађана и пацијената”, каже Османовић.

Судећи по одговору који су нам дали из Агенције за лијекове и медицинска средстава БиХ, они неће стати на пут употреби канабиса у лијечењу.

“Агенција ће подржати иницијативу да се питање регулисања (не легализације) примјене канабиса у медицинске сврхе спроведе на начин да се одређеним пацијентима и за одређене индикације омогући примјена канабиса за који је потврђено да задовољава стандарде за квалитет/ефикасност/безбједност”, рекли су за “Независне” из Агенције.

Зденка Гојковић, национални координатор за малигна обољења РС, подржава контролисану употребу канабиса у здравствене сврхе, али би се, истиче, морао дефинисати низ питања, попут оног ко ће те супстанце моћи прописивати, као и при којим индикацијама.

“То је најчешће за малигни бол, у случајевима када пацијент није реаговао на сада доступне препарате, па чак ни на морфијум, или, рецимо, код мучнина, повраћања, односно тешког подношења хемиотерапије, када терапија која се сада користи није дала довољно добар ефекат”, наглашава Гојковићева за “Независне”.

Више нама блиских држава већ је дало “зелено свјетло” за кориштење канабиса у медицинске сврхе или су одобриле лијекове на бази канабиса. Словенија је то учинила 2014, Хрватска годину касније, а Македонија годину након Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана