Арапи траже виле, Руси камене куће

Данијела Стоканић
Арапи траже виле, Руси камене куће

Бањалука - За куповину земљишта, станова и кућа у БиХ у посљедње вријеме махом "кесу одрешују" купци са Блиског истока, а према ријечима агената за некретнине, међу онима који желе овдје да се скуће, не мањка ни житеља земаља Европске уније.

Поједини купци за добру локацију не жале читаво богатство. Да је тако свједоче и у Агенцији за некретнине "Цицко", која пословнице има готово у читавој БиХ.

- Када је ријеч о странцима, највише нам се јављају муштерије из арапских земаља. Готово са нама свакодневно контактирају, како путем телефона и интернета, тако и путем посредника - рекли су у овој агенцији и додали да Арапе не интересује да ли је у питању РС или ФБиХ, занимају их само шумовити предјели са нетакнутом природом и лијепим погледом.

Посебно су им привлачна мјеста у чијој околини има ријека или језеро. Арапи већином траже веће плацеве, луксузне станове и виле, док им овдашњи тип кућа, како кажу у овој агенцији, није довољно интересантан.

- Приликом куповине куће или стана већина Арапа инсистира да свака спаваћа соба има своје купатило - кажу трговци некретнинама.

Додали су да кад је у питању Сарајево, поприлично су се населили у насељу Златиште, затим на дијелу Требевића, а интересовање полако расте и у Рогатици и Приједору. Нагласили су да су Арапи заинтересовани и за околину Бањалуке.

Држављани Русије, не питајући за цијене, купују атрактивне локације у Херцеговини, а највише у Требињу. Већина њих продаје своје посједе у Црној Гори, купују стамбене и пословне објекте у Требињу те се ту и досељавају.

У једној требињској агенцији каже да се Русима у овом граду највише свиђа клима и близина мора, због чега је све више њих заинтересовано, не само за куповину викендица и земљишта, него желе да се преселе у Требиње.

- Већ неколико година Руси су наше најбоље муштерије. Да није њих, већ давно бисмо закључали врата агенције - рекла је агент за продају некретнина Милана Стојић и додала да Руси некретнине често купују директно од њихових власника, односно инвеститора. Заинтересованост Руса за Требиње и околину Билеће и Гацка почела је прије деценију, а лани је владала права помама за старим, каменим кућама. Међу купцима је било и много Чеха, а почетком ове године пар из Мексика је пронашао свој нови дом у требињском селу Рупе.

У бијељинској агенцији за некретнине, како кажу, зову сви осим Арапа. За куповину земљишта, стамбеног или пословног објекта у срцу Семберије, како су објаснили у тамошњој Агенцији за некретнине "Алфа", углавном се интересују купци из земаља ЕУ, мада су лани имали и муштерију из Африке.

- Најчешће нас зову Норвежани, Нијемци и Аустријанци. Они углавном траже станове, а много мање куће. Међутим, много странаца станове купује директно - рекли су у агенцији "Алфа".

Шта странце мами у БиХ:

- Очувана природа

- Незагађени храна и вода

- Плодна земља

- Јефтина радна снага

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана