28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске: Хроничар тешких времена

Срна
28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске: Хроничар тешких времена

БИЈЕЉИНА - Данас се навршило 28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске - Срна.

Срна је основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године у Палама, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, као Српска новинска агенција - Срна.

Од 1998. сједиште Срне је у Бијељини, а одлуком Владе Српске 27. марта 2008. добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - Срна.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване РБиХ.

Агенција је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Ангажованошћу и преданим радом запослених, Срна је била и остала медијски симбол Републике Српске и за свој рад добила значајна одликовања од институција Српске.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током непуне три деценије рада и развоја, Срна је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

Новинска агенција Републике Српске до данас је прикупила, обрадила и објавила више од три милиона информација - од вијести, репортажа, интервјуа, аналитичких текстова, аудио и видео извјештаја, те фотографија.

Срна дневно емитује од 250 до 300 информација.

Од почетка епидемије вируса корона новинари Срне редовно обављају своје задатке, одговорно раде свој посао и у сваком тренутку наши новинари и сниматељи су на терену с циљем да правовремено и истинито информишу јавност о свим дешавањима.

Честитке званичника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Срна незаобилазан извор информисања јавности и главни ослонац осталим медијима и јавности.

Српски члан Предсједништва честитао је генералном директору Радмилу Шиповцу, главном и одговорном уреднику Татјани Парађина и свим запосленим у Новинској агенцији Републике Српске - Срна 28 година постојања и славу Благовијести, пожељевши им много успјеха у професионалном и приватном животу.

- Новинска агенција Републике Српске је настала и стасавала заједно са Републиком Српском, а у протекле скоро три деценије, стекла је кредибилитет и постала препознатљив медијски симбол Српске - наводи се у честитки.

- Он је пожелио да Срна и убудуће настави професионално и правовремено извјештавање и да реализује пословне планове - саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Срна у протеклим годинама, свеобухватним и објективним информисањем, стекла углед професионалне медијске куће и постала препознатљива национална агенција.

- Улога Новинске агенције Републике Српске изузетно је значајна и у овом тешком времену за Републику Српску, која се суочава се великим изазовима пандемије корона вируса, дајући допринос преданим радом, правовременим и квалитетним информисањем јавности - нагласила је Цвијановићева.

У честитки је Цвијановићева у име грађана Републике Српске и своје име руководству и запосленима пожељела много успјеха у животу и раду и да Срна успјешно настави развој јавног сервиса, да одговори на захтјеве професије и да иде у корак са технолошким промјенама.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Срна препознатљива по правовременом и тачном информисању о важним догађајима у Српској, региону и свијету, те је заслужено постала поуздан извор информација за грађане Републике Српске.

- Уз захвалност за креирање квалитетног, кредибилног и објективног садржаја, желим вам да у наредном периоду наставите са добрим радом, поштујући стандарде професије и пратећи технолошки развој медија", навео је Вишковић у честитки.

Он је у своје име и у име Владе Српске упутио честитку руководству, редакцији и запосленима у Срни.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је честитку, наводећи да је Срна стасала, расла и јачала заједно са Српском и од најтежег, ратног периода, до данас била и остала на путу истине и правде.

- У име Народне скупштине Републике Српске и у своје име вама, уредницима, новинарима, фоторепортерима и свим запосленима упућујем искрене честитке поводом 28 година постојања и успјешног рада Новинске агенције Републике Српске са жељом да и у будућности останете један од најважнијих стубова медијског и информативног система Српске. Желим вам срећу и успјех у даљем раду - наведено је у Чубриловићевој честитки.

Чубриловић је навео да је Срна у протеклих 28 година професионалним информисањем јавности о најважнијим политичким, економским, друштвеним, спортским и културним догађајима, уз поштовање највиших етичких новинарских принципа, стекла велико повјерење грађана.

- На томе вам одајемо посебно и велико признање. И овог пута искрену захвалност желим да изразим онима који су на Благовијести, 7. априла 1992. године, имали визију и основали прву новинску агенцију Републике Српске која је у ратним годинама размјеном информација са свјетским новинским агенцијама чинила све да пробије медијску блокаду у којој смо се налазили - истакао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана