140 година школства у Kостајници

Срна
140 година школства у Kостајници

КОСТАЈНИЦА - Основна школа “Петар Мећава” обиљежава Дан школе и 140 година школства у Костајници.

Директор ове образовне установе Миланко Дејановић напомиње за Срну да школство у Костајници датира још из давне 1880. године.

“У Костајници је 1. септембра 1880. године, међу првима на простору данашње БиХ, формирана Народна основна школа. Настава се у почетку одвијала у кућама имућнијих грађана, а од 1888. у првој изграђеној школској згради”, каже Дејановић.

Први дневник, који и данас постоји, исписан је краснописом првог учитеља Радослава Јањчића, а школа је те 1888. године бројала 60 ученика.

О неком давном времену и људима свједоче старе разредне књиге, именици и љетописи, који су преживјели све ратове и страдања, а посебно су занимљива знања и вјештине које су ученици тада стицали.

Учитељи су, између осталог, оцјењивали: “ћудоредност”, “марљивост”, “вјеронаук”, “усмени и писмени израз мисли”, “земљопис”, “историју”, “природопис”, “рачунство”, “краснопис”, “геометријско обликословје и рисање”, “економију”, “ручно дјело”, “њемачки језик” и “гомбање”.

Листајући пожутјеле “разреднице”, које су касније замијенили школски дневници, Дејановић каже да врата школе нису затварана током Првог свјетског рата, али јесу за вријеме Независне Државе Хрватске.

“Ипак, уз кратке прекиде, настава је извођена у породичним кућама Церовића и Перишића под руководством учитељица Марије Лудвиг и Анке Сарајчић, о чему свједочи сачувана документација. Одмах по завршетку Другог свјетског рата школска зграда је адаптирана, а настава почиње 1946. године”, наводи Дејановић.

Према његовим ријечима, сљедеће године почињу радити и прве сеоске самосталне основне школе у Петрињи, Календерима и Побрђанима, које је похађало укупно 220 дјеце.

“Настава се у почетку одржавала у већим сеоским кућама, а затим је, захваљујући ентузијазму тадашњих учитеља и становништва, почела изградња првих сеоских школских зграда, што је био снажан замах развоју и послијератном опоравку порушених и попаљених села костајничког краја”, прича Дејановић.

Он наводи да је педесетих година 20. вијека основна школа у Костајници прерасла у осмогодишњу под називом Народна осмогодишња школа и да је тада бројала готово 400 ученика, док су самосталне сеоске постале подручне школе.

Дејановић објашњава да назив Основне школе “Петар Мећава”, према имену народног хероја из Другог свјетског рата, ова образовна установа носи од 1960. године, од када је број ученика стално растао, па је тако наставу у школској 1966/67. години похађало чак 930 ученика, од којих 686 у централној и 244 у подручним школама.

“Због великог броја ученика и недостатка радног простора, у централној школи се радило и у три смјене и на различитим локацијама, а одјељења су често бројала између 30 и 40 ђака, понекад и више, па је нова, већа школска зграда изграђена у периоду од 1971. до 1973 -а Војислав Кецмановић Ђедо и књижевник Ранко Рисојевић.

За предани рад у образовању и васпитању младих генерација костајничка основна школа је више пута одликована и награђивана.

Међу овим признањима су награда Скупштине општине Босански Нови из 1972. године, Орден рада са сребрним зрацима од предсједника СФРЈ поводом 95 година постојања и рада из 1974, републичко признање и награда “Хасан Кикић” за дугогодишњи плодан и успјешан рад школе из 1978. године, те Орден Његоша Другог реда из 2010, поводом 130 година постојања школства у Костајници.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана