ЗТЦ Бања Врућица Теслић планира улагања, а општина их опструише

PR
ЗТЦ Бања Врућица Теслић планира улагања, а општина их опструише

Теслић - План теслићког Здравственог туристичког центра (ЗТЦ) "Бања Врућица" да уложи око два милиона марака у изградњу ресторана "Кисељак" и банкет-сале, захваљујући којима ће бити отворена и нова радна мјеста, већ дуже вријеме наилази на опструкцију општинских власти, поручују из тог ЗТЦ-а.

Скупштина општине Теслић је на сједници, одржаној 28. септембра, дала зелено свјетло за измјену дијела Регулационог плана "ЗТЦ Бања Врућица" и дијела Регулационог плана "Бања Врућица 1", којом је предвиђено да се носилац израде плана изабере у складу с прописима о јавним набавкама.

Међутим, ни готово два мјесеца касније јавни позив за избор носиоца израде плана није расписан, а из ЗТЦ "Бања Врућица", који је заинтересована страна, поручују да не могу да се начуде оваквом понашању локалних власти.

"Износ инвестиције је око два милиона КМ и сама њена вриједност говори о њеном значају. У току претходних година општина Теслић није имала ниједну привредну инвестицију у оволиком износу", напомиње Александар Радошевић, генерални директор ЗТЦ "Бања Врућица".

Истиче да је по завршетку инвестиције планирано запошљавање око 15 радника, што је, како оцјењује, у ово вријеме значајно ново запошљавање, не само са становишта ЗТЦ "Бања Врућица", него и са становишта цијеле општине.

ВРХУНСКО: Завршетком пројекта, гостима смјештеним у хотелима "Бање Врућица", али и становништву општине Теслић и сусједних општина, моћи ће да понуде ресторан с врхунском услугом, који ће бити спој традиционалног и модерног.

"Нова, преуређена банкет-сала ће омогућити одржавање организованих забава за госте смјештене у нашим хотелима, а омогућиће и одржавање концерата и свадби те разних других прослава локалном становништву. Опште је мишљење да Теслићу недостаје овакав један репрезентативан објекат", навео је Радошевић.

Из тих чињеница, додао је, врло јасно се види значај инвестиције не само за ЗТЦ "Бања Врућица", него за цијелу општину.

"Не постоји ниједан здраворазумски разлог за овакво понашање и неисказивање ни минималне воље за омогућавање почетка радова. Када анализирамо њихово понашање, можемо слободно говорити о опструкцији и заустављању развојног пројекта. Због чега се тако понашају, то бисте морали да питате њих", нагласио је Радошевић.

ПРИПРЕМА: И питали смо. Међутим, Никола Стокић, начелник Одјељења за просторно уређење у општини Теслић, кратко одговара да је у току поступак припреме тендерске документације за јавну набавку за избор носиоца израде дијела Регулационог плана "ЗТЦ Бања Врућица" и дијела Регулационог плана "Бања Врућица 1".

Иначе, ЗТЦ "Бања Врућица" је у вези с овим предметом послала и ургенцију надлежном општинском одјељењу.

"Иако смо надлежном Одјељењу за просторно уређење општине Теслић почетком овог мјесеца послали ургенцију, којом смо молили да се што прије распише јавни позив за избор носиоца израде плана, нико из општине још није нашао за сходно ни да нам достави одговор на наш допис", рекао је Радошевић.

Из ЗТЦ "Бања Врућица" напомињу да њихови планови још од фебруара наилазе на рампе. Подсјећају да су захтјев за измјену Регулационог плана предали 20. фебруара, а да је на ред за скупштинско одлучивање дошао тек 29. септембра, односно након седам мјесеци, иако је у међувремену одржано пет скупштинских сједница.

Иначе, идејним рјешењем објекат ресторана "Кисељак" је обликован као три функционалне цјелине међусобно повезане - ресторан с баштом, кухиња и техничке просторије, те банкет сала с наткривеном баштом.

ПЛАНОВИ: Ресторан, укупне површине 575 метара квадратних, чиниће простор кафетерије и сала ресторана, укупног капацитета 160 сједишта. У љетном периоду уз ресторан је предвиђена башта укупног капацитета 92 сједишта.

Банкет-сала, укупне површине 540 метара квадратних, чији је капацитет 350 сједишта, намијењена је за организовање манифестација које окупљају већи број људи, попут вјенчања, спортских сусрета и слично, а за шта се већ користи постојећа балон-хала. Уз банкет-салу смјештена је наткривена башта капацитета 190 сједишта.

Планираном објекту је омогућен и пјешачки и колски прилаз с постојеће саобраћајнице. Непосредно уз објекат се организује паркинг простор са 35 паркинг мјеста. Постојеће пјешачке стазе се задржавају, те дјеломично реконструишу да би се прилагодиле новом објекту.

У оквиру пројекта ЗТЦ "Бања Врућица" је урадила и идејно рјешење за уређење површине на мјесту извора минералних вода, као и изградњу нових тениских терена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана