За љековиту воду у ЗТЦ “Бања Врућица” надалеко се чуло

PR
За љековиту воду у ЗТЦ “Бања Врућица” надалеко се чуло

Стогодишња традиција Здравственотуристичког центра “Бања Врућица” у пружању здравствених услуга са правом овом комплексу даје епитет регионалног лидера у области здравственог туризма.

Захваљујући богатим извориштима термоминералне воде на којој је и настала “Бања Врућица”, високостручном медицинском кадру и савременој технологији, овај комплекс гарантује квалитетно лијечење, превенцију и рехабилитацију кардиолошких, реуматолошких и неуролошких обољења, појашњава извршни директор за здравство ЗТЦ “Бања Врућица”, интерниста кардиолог др Драженко Вуковић.

Он истиче да гости у “Бању Врућицу” махом долазе због љековите термоминералне воде која се користи у терапеутске сврхе, а за чије се благотворно дејство надалеко чуло.

НН: Које су то карактеристике термоминералне воде “Бања Врућице”? По чему је она специфична?

ВУКОВИЋ: “Бања Врућица” настала је на извориштима термоминералне воде која извире на температури од 38 степени Целзијусових, а која је захваљујући својим својствима погодна за здравље људи и уједно побољшање квалитета њиховог живота. Наша термоминерална вода је високо минерална, угљенокисела термоминерална вода, која нема непријатан мирис јер у свом саставу не садржи сумпор. Веома су ријетке бање које се баве рехабилитацијом кардиоваскуларних пацијената управо због тога што су кардиолошки пацијенти најризичнији и као таква рехабилитација тражи специфичне услове. Термоминерална вода “Бање Врућице” је специфичних карактеристика и једна је од ријетких вода у свим бањама која дозвољава срчаним болесницима да је користе. Спада у групу хипертермалних минералних вода са температуром од 37,5 степени Целзијусових и пХ: 6,3 и користи се за пијење, бањање у кадама, за хидротерапију у базену, за инхалацију аеросола и угљендиоксида (ЦО₂) за гасне купке.

НН: Да ли је термоминерална вода оно што “Бању Врућицу” чини препознатљивом?

ВУКОВИЋ: Да, свакако. Још од римског периода на својим извориштима термоминерална вода “Бања Врућице” окупља велики број људи који су у потрази за природним начинима лијечења. Народ је знао, а преносило се с кољена на кољено, да је вода са врела потока Грабовца (данашња локација Бање Врућице) здрава, да отклања болове, да подмлађује, те су је користили у домаћинству за пиће и припрему хљеба, а потом и за лијечење.

НН: Какво је дјеловање и на који начин термоминерална вода “Бања Врућице” помаже у лијечењу и превенцији?

ВУКОВИЋ: Битно је напоменути да постоје три утицаја термоминералне воде у лијечењу и превенцији пацијената, а то су механички или механо ефекат, како га често називамо, термални и хемијски. Механички ефекат се првенствено односи на активно потпомогнуте вјежбе у кадама или базенима које примјењујемо код наших пацијената. Код кардиолошких обољења имамо посебан кардиолошки базен намијењен искључиво кардиолошким пацијентима, гдје се пуни терапијски ефекат у термоминералној води постиже након 15 минута. У нашем комплексу, терапије у термоминералној води се углавном спроводе од 20 минута до максимално пола сата. С друге стране, имамо и термални ефекат, односно загријавање костију зглобова, јер су вјежбе које се раде у води доста олакшане и самим тим лакше се постижу покрети код одређених оштећења зглобова. Угљендиоксид (CO₂) из воде и гасних купки продире у кожу и хемијским путем дражи завршетке терморецептора у самој кожи. Ова драж изазива рефлексним путем вазодилатацију на периферији, што је значајно за примјену код обољења крвних судова гдје је топлота контраиндикована. CO₂ снижава тонус артерија и повишава тонус венских судова и на тај начин смањује периферни отпор у артеријском систему. Самим тим срце олакшано ради, односно долази до значајне прерасподјеле крви у организму. Систола се појачава, а дијастола продужава, при чему се срце “одмара” уз побољшање коронарног крвотока и метаболизма у срчаном мишићу. Угљендиоксид својим позитивним дејством на центар за дисање доводи до продубљивања дисања и повећања вентилације плућа. Због свега горенаведеног, термоминерална вода, својим термичким и механичким дејством, ублажава спазам мишића и стишава болове, чиме се постиже побољшање покретљивости екстремитета, односно кичменог стуба.

НН: Код којих обољења термоминерална вода “Бање Врућице” има највећи значај?

ВУКОВИЋ: Највећи значај термоминерална вода има код рехабилитације кардиолошких обољења. Овдје подразумијевамо пацијенте који дођу на опоравак у “Бању Врућицу” након инфаркта миокарда, остеопорозе, обољења периферних крвних судова, балон дилатација, имплантације стентова, бyпасс операција на срцу, замјена валвуле, уградње пацемакера, операција на срчаним залисцима, ангине пецторис, хипертензије, операције на крвним судовима, а посебно код дијабетичара код којих су често погођени периферни крвни судови. Такође је битно нагласити да термоминерална вода има повољан утицај и на болести коштанозглобног система, стања послије великих ортопедских операција и трауматских повреда, те парализе периферних живаца. Термоминерална вода “Бања Врућице” повољно дјелује и на болести штитне жлијезде, поготово уколико се вода конзумира у ограниченим количинама (од пола литре до 700 милилитара дневно), те на болести пробавног тракта, а такође је утврђено и њено повољно дјеловање купањем и конзумирањем за болести депресије и многа друга неуролошка обољења. Термоминерална вода помаже у ослобађању од стреса, умора, лоше концентрације, памћења, безвољности и раздражљивости, а такође утиче и на смањење повишене функције штитне жлијезде и нивоа шећера у крви. Када су у питању контраиндикације, немамо апсолутне контраиндикације за воду, релативне контраиндикације могу бити срчана декомпензација, активна туберколоза, фебрилна стања, малигни поремећаји срчаног ритма.

Највећи број ноћења у пословању “Бање Врућице” остварено је управо захваљујући пацијентима здравствене рехабилитације, који искључиво долазе у “Бању Врућицу” због значаја термоминералне воде у процесу њиховог опоравка, наравно уз све остале терапије које се примјењују у физикалној медицини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана