Више од 30 свјетских стручњака на "Forward" конеференцији

ГС
Више од 30 свјетских стручњака на "Forward" конеференцији

Друга "Forward" конференција, у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бањалука, биће емитована на првом програму Радио-телевизије Републике Српске сутра и прекосутра, (2. и 3. децембар 2020. године), од 20.10 часова и путем Фејсбук странице "Forward" конференције.

На овогодишњем "Forwardu" учествује више од 30 стручњака из Њемачке, Аустрије, Израела, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ.

Првог дана, 2. децембра, фокус је на регионалној перспективи дигиталне економије, првенствено због њеног утицаја на развој привреде, чиме постаје изазов, али и прилика за јачање конкурентности привредних субјеката.

Други дан конференције, 3. децембра, нагласак се ставља на концепт "паметног града" у којем инвестиције у људски капитал, традиционалну и модерну инфраструктуру уз мудро управљање природним ресурсима, те активно учешће грађана, подстичу одрживи економски раст и повећавају квалитет живота.

"Важно је да смо у условима глобалне пандемије успјели да осигурамо континуитет 'Forward' конференције. Ове године говоримо о дигиталној трансформацији као глобалном концепту, о паметним рјешењима за јединице локалне самоуправе у Републици Српској, имамо изузетне учеснике панела и оно што је веома важно јесте да ћемо се више фокусирати на 'Дан послије'. Сви као друштво морамо размишљати о дану послије, шта након ове здравствене кризе, а мислим да ту ИКТ индустрија може да да свој пуни потенцијал", рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Циљ овог догађаја јесте да се пруже информације и подршка приватном и јавном сектору да наставе са дигиталном трансформацијом и увођењем паметних рјешења, а грађанима на једноставан начин објаснити шта дигитална трансформација представља за њих и какво побољшање животног окружења могу да очекују кроз паметна рјешења.

"Говорићемо и о градовима будућности, како су то урадили неки градови у нашем окружењу, које је кораке Бањалука направила у претходне двије године, да људи виде да се будућност дешава сада и код нас и шта могу да очекују у наредном периоду", рекао је директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић.

Конференција се састоји од четири панела: "Дигитална економија", "Дигитална трансформација: изазов или шанса за развој привреде Западног Балкана", "Градови будућности" и "Пројекти за 'Град будућности'".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана