Uticaj antibiotika na crijevnu floru: Značaj probiotika u terapiji antibioticima

mr ph. Davorka Kopanja, Hemofarm
Uticaj antibiotika na crijevnu floru: Značaj probiotika u terapiji antibioticima

Mnogi faktori mogu narušiti prirodnu ravnotežu u crijevima, a neki od njih su: virusne i bakterijske infekcije, nepravilna ishrana, loš kvalitet vode za piće, ali i korištenje odredjenih lijekova poput antibiotika.

Poremećaj ravnoteže crijevne flore i smanjenje broja probiotskih bakterija u crijevima može dovesti do pojave dijareje, loše probave, pada imuniteta i opšte otpornosti organizma i zato se, u situacijama kad postoji rizik od narušavanja prirodnog balansa u crijevima, preporučuje primjena probiotika.

O ovome trebamo voditi računa posebno tokom zime kada je češća upotreba antibiotika. Činjenica jeste da većina bakterijskih upala zahtijeva liječenje antibioticima, ali trebamo imati u vidu da oni u isto vrijeme djeluju i na one "dobre" bakterije u  crijevima, remeteći njihovu prirodnu  ravnotežu. Zato se uz antibiotike preporučuje uzimanje probiotika.

Probiotik forte je probiotski preparat koji pruža dvostruku podršku crijevnoj mikroflori. U sebi sadrži kombinaciju probiotskih bakterija i probiotske gljivice Sacharomyces boulardii.  Sa jedne strane obezbjeđuje obnavljanje crijevne flore i uspostavljanje zaštitne barijere, dok sa druge neutrališe loše bakterije i njihove toksine, te sprečava njihovo širenje u organizam. Zbog toga se Probiotic forte posebno preporučuje uz antibiotike, jer sprečava stomačne tegobe uzrokovane njihovom primjenom.
Zbog svog sastava djeluje snažnije, a zahvaljujući optimalnom broju probiotskih bakterija, dovoljna je samo jedna kapsula na dan za djecu i odrasle.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана