Тринаестогодишњи дјечак из Шипова прави сувенире и иконе од дрвета

Срна
Foto: Срна

ШИПОВО- Тринаестогодишњи Арсеније Марић из Шипова из хобија већ трећу годину израђује иконе, разне сувенире и ситни намјештај од дрвета који проналази у својој околини богатој шумом.

Овај дјечак самостално усавршава технике дубореза и пирографије што му омогућава да ствара лијепе и уникатне предмете.

Марић је испричао Срни како је дрво почео обликовати према неком свом унутрашњем пориву, истичући да је самоук у овом за дјечаке његових година необичном хобију.

"У мојој породици то нико не ради, помало сам сам почео ножем резбарити, допало ми се, а сад ме све више занима и усавршавам се. Сваког дана нешто ново урадим и често мијењам дизајн", прича Марић.

Материјал углавном проналази у Шипову, гдје има доста професионалних столара и фирми које се баве резањем грађе. Највише за израду својих радова користи букву, храст и јавор.

"Дрво исијечем потезним циркуларом, па га сређујем са обларицом, након чега га шмирглам како би дрво постало глатко и фино и на крају га прелакирам", објашњава овај дјечак.

Иконе ради техником дубореза, а бави се и пирографијом, која је, како каже, слична дуборезу, јер се користи исти материјал.

"За пирографију је потребан пирограф који се укључи у струју и загријава, а кад се принесе дрвету тада сагоријева и настаје удубљење. Тако урезујем слова, шаре", прича Марић.

За посао му је, како наводи, потребан мир, а у свему не жури, јер жели да изради савршене предмете. Родитељи га у томе подржавају, као и наставници и школски другари.

"Родитељима се више свиђа што сам се опредијелио за дрво, него за телефон и игрице", додаје Марић.

Своје предмете још није почео продавати, већ их углавном поклања драгим људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана