Тијана Тамбурић, дјевојка са "Форбсове" листе најуспјешнијих младих људи на свијету: Увијек сам за аутентичне приче

PR
Тијана Тамбурић, дјевојка са "Форбсове" листе најуспјешнијих младих људи на свијету: Увијек сам за аутентичне приче

Тијана Тамбурић је 27-годишња дјевојка рођена у Београду, али одрасла у Лондону, гдје сада живи. За себе каже да је прави „globetrotter" - односно „свјетска скитница".

Суоснивачица је лондонске креативне агенције "Female Naratives", али ни послови креативне директорице, продуцентакиње и говорнице, јој нису страни. Своје приче дијели путем различитих медија и на иновативан начин, а циљ јој је да помогне, информише и створи значајне промјене.

Ова дјевојка са "Форбсове" листе „30 испод 30" најуспјешнијих младих људи на свијету долази на овогодишњи регионалном комуникацијском догађају пети Play Media Day, а одржаће инспиративно предавање.

Нашли сте се на "Форбсовој" листи „30 испод 30", најуспјешнијих младих људи на свијету. Како се осјећате поводом тога?

ТАМБУРИЋ: Не осјећам се много другачије. Вијест је дошла изненада, сазнала сам да сам на листи у исто вријеме када је објављена и у јавности, тако да сам била потпуно неприпремљена с обзиром на то да ме све затекло усред снимања. Нова, овогодишња "Форбсова" листа излази врло брзо и радујем се да видим ко је на њој. Лијепо је када препознају и награде посао који радиш, али тада рад не престаје - само се још више интензивира.

Можете ли нам рећи више о пројекту "Female Naratives"?

ТАМБУРИЋ: "Female Naratives" је креативна агенција намијењена свим женама, а основале смо је Франциска Клајн и ја. Циљ нам је био да се чују приче о брендовима, путем прича реалних жена. Али, занимљива је чињеница да дјелујемо користећи колектив „фрееланце" жена, које све имају различите вјештине, од режисерки, преко пјесникиња, планинарки, до музичарки и DJ-ица. Заједно смо створили заједницу у Лондону и шире, а све се подржавамо на различите начине.

Како помоћу друштвених медија, можемо створити позитивне друштвене промјене у стварном свијету?

ТАМБУРИЋ: Вјерујем да свако са великим присуством и утицајем на друштвеним мрежама, има обавезу ширити неку врсту позитивних и корисних порука. Такође, вјерујем да се ера утицаја инфлуенсера у моди/моделингу/лајфстајлу ближи крају, а водеће мјесто заузима нова генерација активиста - што ми је много занимљивије. Ти људи морају бити одговорни за своје поступке у стварном свијету, а многи од њих стварају заједнице - попут Грете Тунберг и њене акције „ Friday's For Future", али и људи са много мање пратиоца чине свакодневно невјероватне ствари.

Радимо напорно на томе да осигурамо да наша заједница постоји и у реалном свијету, а не само на друштвеним мрежама, организујући многобројне догађаје током цијеле године, на којим људи могу присуствовати и упознати нове људе лично, лицем у лице.

Шта Вас мотивише да дајете најбоље од себе?

ТАМБУРИЋ: Мотивише ме то што имам причу која није само моја, већ прича за многе и намијењена је широј публици. Осјећам се одговорном да учиним да се свачија прича чује, као и да се људи представе на најбољи могући начин. Често радим нове ствари и истражујем територију, која раније нија била испитана, па морам сама путем свог примјера другима показати и доказати да ће моја прича успјети. Све што радимо је заједнички рад, па желим омогућити да мој тим доживи најбоље могуће искуство, али и заволи финални пројекат у истој мјери, као ја.

О чему ћете причати на регионалном комуникацијском догађају - Плаy Медиа Даy 05?

ТАМБУРИЋ: Говорићу о свом животном путу, као Српкињи коју је одгајала невјероватно снажна жена. О томе како бих вам, да сте ми рекли прије пет година да ћу основати женску компанију, рекла да сте луди, јер су буквално сви моји пријатељи били мушкарци. Нисам вољела дјевојке. Говорићу о томе, како сам научила колика је снага женствености у послу.

Који су тренутни трендови у креативној индустрији?

ТАМБУРИЋ: Не знам да ли је то тренд, али подржавам компаније које стоје континуирано иза пројеката, за које се залажу. На примјер, када је LGBT парада у Лондону, многе компаније одједном постају LGBT -ове присталице и дају новац у добротворне сврхе, али једнократно. Занимају ме брендови који проналазе начине за остваривање аутентичног ангажмана са заједницама и пројектима дугорочно, који дакле континуирано и активно раде на начинима, да се та подршка прошири и послије самог догађаја у будућности.

Увијек сам за аутентичне приче и кориштење адекватне нарације у рекламама. Волим спајање технологије – „гамифицирање" искустава или кориштење виртуелне стварности/проширене стварности или више различитих медија у кампањи. Одличан примјер је посљедња "Прадина" кампања за прољећну колекцију, са видео снимцима, који се репродукују унутар видеа. Волим кампање у којима се размишља изван оквира и које користе средства на нови, до тада невиђен начин. "Прада" је у истој кампањи користила локалне цвјећаре у градовима широм свијета и фотографије своје кампање, као амбалажни папир за букете цвијећа. То је била њихова реклама.

 

 

Play Media Day 05!

Више информација о петом регионалном комуникацијском догађају Play Media Day доступно је на њњњ.плаyмедиадаy.цом. Обезбиједите своје мјесто на вријеме, међу више од 1000 учесника из области креативне индустрије, уз 50 одсто попуста до 1. марта Комуникација је бесконачна.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана