Технолошка достигнућа вјетар у леђа

М. Л.
Технолошка достигнућа вјетар у леђа

БАЊАЛУКА - Велике компаније и наука су повезани и деценијама стварају спектакуларне резултате, а добар примјер тога је дуванска индустрија у којој је компанија “Philip Morris International” направила велики искорак стварајући најбољу алтернативу пушењу цигарета, “IQOS”, уређај који загријава, а не сагоријева дуван.

У компанији “Philip Morris International” истичу да је та савремена технологија развијана десет година, те да је на стварању “IQOS-а” радило 400 врхунских свјетских стручњака.

- Размјена између науке и компанија није само проналазак нових производа, него и критичка анализа процеса и операција од стране науке, а у циљу побољшања функција пословања - навели су у тој компанији.

Појашњавају да научници мисле да наука одређује бит проблема, док пословни свијет фаворизира економију као одлучујући фактор приликом доношења одлука.

- Све велике компаније су свјесне разлика и изазова, али највише предности коју сарадња са науком доноси. Наука мијења начин на који комуницирамо једни с другима, а вјероватно ће помоћи и свјетску енергетску кризу - додају у компанији “Philip Morris International”.

Истичу да то није нигдје толико изражено као у такозваним традиционалним индустријама, за које се мисли да не могу еволуирати, јер свака еволуција је негација њих самих.

- Грађевинска индустрија, индустрија прераде дуванских производа и рударство само су нека од подручја за која се сматрало да немају ни могућности ни простора за промјене - истичу у тој компанији.

Наглашавају да ни грађевина више није само слагање цигли или бетонских блокова, него индустрија у којој се користе “hi-tech” производи, као што су боје и рефлектирајуће супстанце које смањују потрошњу енергије, бетон који се сам обнавља, или коришћење цигли направљених од опушака које спроводе енергију. Осим тога, истичу, у рударству се ради 3Д мапирање копова или промјене у одлагању рударског отпада.

Подсјећају да се не смије занемарити допринос који је наука дала на пољу сигурности хране, здравствене његе и фармације.

У “Philip Morris International” истичу да наука и индустрија нису једина два фактора у том заједничком процесу, већ да веома битну улогу имају и  потрошачи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана