Шведска донирала УКЦ-у Српске опрему за третман медицинског отпада

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Амбасадор Шведске у БиХ Јохана Стромквист уручила је данас директору Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци Влади Ђајићу опрему у вриједности 101.000 КМ за третман отпада насталог током пандемије вируса корона.

Обезбијеђени су вертикални стерилизатор, специјализовано возило и заштитна опрема за раднике у оквиру пројекта који финансира Шведска, а реализује Развојни програм УН /УНДП/ како би се пружила подршка домаћим властима да на адекватан начин управљају отпадом насталим током пандемије.

Ђајић је рекао да је, осим практичног значаја донације, у овом веома тешком времену, веома значајна подршка за здравствене реаднике који су изложени великим напорима да збрину пацијенте.

Он је навео да је УКЦ у вријеме пандемије вируса корона одговорио на све проблеме на најбољи начин, те да је пацијентима пружена здравствена заштита попут оне у много развијенијим државама.

Ђајић каже да се, када је ријеч о складиштењу и обради у медицинског отпада у овој медицинској установи, ради по свјетским стандардима.

Стромквистова је навела да је веома важно да се власти баве збрињавањем медицинског отпада на безбједан начин.

Она је нагласила да је одушевљена радом УКЦ-а и свих запослених који свакодневно вриједно раде на борби против вируса корона.

"Данашња донација је дио шведског програма за одговор на кризу проузроковану вирусом корона", рекла је она.

Стромквистова је истакла да је медицински отпад токсичан ако се не третира на правилан начин и самим тим може да загади животну средину и угрози и особље и пацијенте који су овдје смјештени. Због тога је, каже она, Шведска издвојила додатна средства да би се третирао токсични отпад из индустријских погона.

Она је рекла да јој је велико задовољство што је посјетила УКЦ у Бањалуци, који је једна од најбољих болница у овом дијелу земље, те је сигурна да ће донирану опрему врхунски професионалци у овој здравственој установи употријебити на добар начин.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера рекла је да је, захваљујући донацији од 558.000 евра које је издвојила Шведска, УНДП набавио опрему за безбједно збрињавање инфективног отпада у болницама широм БиХ.

Према њеним ријечима, обезбијеђена је заштитна опрема за раднике одјељења, маске и рукавице, за 24 институције потрошни материјал потребан за третман инфективног отпада, шест уређаја за стерилизацију и третман инфективног отпада, те три возила, а обучено је 286 медицинских радника из 25 институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана