Сензор за мјерење квалитета ваздуха постављен на локацији Трга Републике Србије

Срна
Foto: Илустрација

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Градска развојна агенција Источно Сарајево успјешно је реализовала пројекат "Набавка и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха" на подручју града, а сензор је однедавно постављен и на Тргу Републике Србије.

Пројекат је дио иницијативе Паметни град Источно Сарајево, саопштено је из Градске управе.

Агенција је у претходном периоду у оквиру пројекта "Есмартсити" као пилот активност поставила један сензор за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара на подручју општине Источна Илиџа.

С обзиром да се у пракси потврдио квалитет и значај информација које сензор прикупља, Градска развојна агенција одлучила је да набави сензоре и за преостале општине у саставу града, наводи се у саопштењу.

Општинска управа Источно Ново Сарајево дала је сагласност Агенцији за постављање сензора и на подручју ове општине и однедавно је постављен на локацији Трга Републике Србије.

Из Градске развојне агенције наводе да "Парпл ер" сензор континуирано мјери квалитет ваздуха.

Препоручен је од домаћих и међународних стручњака, а резултати мјерења су доступни у реалном времену на веб-сајту "Пурпле Аир" /www.purpleair.com/ у складу са Air Quality Index-ом који прати концентрацију загађивача ПМ 2.5 и ПМ 10.

Индекс квалитета ваздуха /Air Quality Index/ мјери вриједности од нула до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености – нула је зелено, 500 црвено. Изнад 70 је непријатно, око 150 забрињавајуће, 250 је алармантно, а све преко тога захтијева предузимање одређених мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана