Саопштење за јавност АЛПИС

Закупљен простор
Саопштење за јавност АЛПИС

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС) је затражио састанак са Милорадом Додиком, Жељком Цвијановић и Зором Видовић те поручио: Зауставите уништење домаћих компанија и радних мјеста од стране појединаца из Владе РС-а и страних лобија

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу је уочи сједнице Народне скупштине Републике Српске (уторак, 05.03.2019.) упутила службене дописе Министарству финансија Републике Српске, свим посланичким клубовима у Народној скупштини Републике Српске, Републичкој управи за игре на срећу, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, предсједавајућем Предсједништва Босне и Херцеговине Милораду Додику, предсједнику Народне Скупшине Републике Српске Недјељку Чубриловићу и премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу. АЛПИС је уједно поднио и службени захтев за састанак с Министром финансија Републике Српске Зором Видовић, предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић те предсједавајућим Предсједништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Повод за обраћање је Приједлог Закона о играма на срећу, којег је на недавно одржаној 10. сједници без икакве претходне најаве, јавне расправе и стручне анализе утврдила и у хитну процедуру под сумњивим околностима као предлагач упутила Влада Републике Српске, а који би, ако буде усвојен, без икакве сумње довео до затварања легалних приватних приређивача игара на срећу у Републици Српској, отпуштања 3.000 радника и угрозио би додатних 12.000 радних мјеста, оштетио буџет Републике Српске за 60 милиона марака на годишњем нивоу те довео до још веће експанзије црног тржишта. При тому се не скрива сумња како је Владин приједлог Закона о играма на срећу креиран управо с циљем да се погодује тржишту аутомата те страним компанијама.

“Влада Републике Српске је израдила Приједлог Закона о играма на срећу који приватним кладионицама одузима право да приређују електронске игре, које чине највећи дио промета приватних приређивача и које су властитим средствима и знањима развили управо приватни приређивачи. Одузимањем тих игара приватним приређивачима и давањем ексклузивитета искључиво Лутрији Републике Српске, једним потезом се затварају све приватне кладионице и тога су у Влади Републике Српске итекако свјесни. Смијешно је њихово образложење у закону како се приређивање електронских игара оставља само Лутрији јер нитко од приватних привредних друштава није показао интерес за исте. Приватне кладионице и јесу развиле електронске игре, уредно их приређују годинама и наравно да им је у интересу да их наставе приређивати. Овдје се ради о класичној подвали Владе Републике Српске с циљем уништења домаћих приватних кладионица и препуштања тржишта аутоматима. Даље, уводи се и порез на добитак, којег је директно осмислила индустрија аутомата, као додатно опорезивање играча, с циљем уништења спортског клађења. Порези су повећани за око три пута што не би издржала ниједна индустрија на свијету и све то јасно показује да се овдје свјесно иде на уништење домаћих приватних приређивача”, поручују из АЛПИС-а.

У допису упућеном институцијама и представницима Власти Републике Српске АЛПИС поручује да би усвајање овог закона изазвало несагледиве социјалне и економске посљедице по Републику Српску у виду гашења легалних компанија, отпуштање радника, смањење прихода у буџет Републике Српске, стварање монопола аутомата, нарушавање правила слободног тржишта, одлив капитала у стране земље одакле долазе власници аутомата, итд. АЛПИС посебно истиче нужност да се закон разматра у редовној процедури, уз израду стручне анализе и јавну расправу у коју ће бити укључене све заинтересиране стране, како и налажу прописи.

“На посланицима у Народној скупштини, као и на свим релевантним политичким дужносницима Републике Српске велика је политичка, људска и морална одговорност да се у овом кључном тренутку реагира на исправан начин. Нажалост, кроз Владу Републике Српске свој пут пронашли су страни интересни лобији који сада дјелују с циљем уклањања домаће конкуренције и потпуног преузимања тржишта. Народна скупштина мора реагирати на начин да заштити домаће компаније, радна мјеста и буџет Републике Српске и не допусти да се догоди једна од највећих пљачки у повијести Републике Српске. Овакав закон не смије бити усвојен. У противном, посљеднице ће бити несагледиве”, јасно поручују из АЛПИС-а.

Уз допис у којем се образлажу негативни ефекти предложеног закона, стручни тим Асоцијације легалних приређивача игара на срећу доставио је и 21 амандман за предложени Закон у којем су изнијели своје виђење како би реалан Закон о играма на срећу морао изгледати, како би сви приређивачи на тржишту имали једнак третман, којег им гарантира и Устав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана