Шамац: Корисницима предати кључеви двије новоизграђене куће и једне реновиране

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- У Шамцу су данас корисницима предати кључеви двије новоизграђене и једне реновиране куће, укупне вриједности око 100.000 КМ, чиме је завршена друга фаза Програма за опоравак од поплава 2014. године.

Радове су финансирали ЕУ посредством УНДП-а у БиХ и општина Шамац.

Ратни војни инвалид Стојан Лујић из Писара, којем су уручени кључеви новоизграђене куће, захвалио је свима који су помогли, наводећи да је шест година живио у љетној кухињи.

Бошку Вуксановићу из Шамца санирана је кућа у којој је живио сам, те истиче да му је драго што ће коначно имати гдје да проводи пензионерске дане.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ведрана Михаљчић рекла је новинарима да је у 2019. години ЕУ посредством УНДП-а покренула пројекат опоравка од поплава и да је општина Шамац једна од 45 локалних заједница које су учесници тог програма.

"Пројекат је спроведен у двије фазе. У другој фази изграђене су двије куће - у Писарима и Засавици, а једна кућа у Шамцу је реновирана. Укупна вриједност друге фазе је око 100.000 КМ, од чега је општина Шамац посредством Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске суфинансирала са 10.000 КМ", прецизирала је Михаљчићева.

Она је додала да је општина Шамац обезбиједила и све потребне сагласности, локацијске услове, грађевинску и употребну дозволу, те прикључке на комуналну инфраструктуру.

Михаљчићева је подсјетила да су у првој фази пројекта, реализованој прошле године, изграђене четири куће и реновирано 19.

Програм за опоравк од поплава - стамбено збрињавање представља наставак напора ЕУ на ублажавању посљедица поплава из 2014. године. Вриједност програма је 15 милиона евра, а финансира га ЕУ са 12,5 милиона евра у сарадњи са ентитетским владама, УНДП-ом и локалним властима. Програм се реализује у 45 општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана