Радошевић: Инвеститорима је најбоље да заобиђу Теслић

PR
Радошевић: Инвеститорима је најбоље да заобиђу Теслић

Теслић - Из нашег искуства као привредног субјекта који запошљава више од 330 радника и који је постао један од најпрепознатљивијих брендова РС, ниједном инвеститору не бисмо савјетовали да улаже у општину Теслић, каже Александар Радошевић, генерални директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица".

Радошевић поручује потенцијалним инвеститорима да је боље да пронађу неку другу, здравију средину.

"Сви потенцијални инвеститори који желе да дођу и уложе своја средства у општину Теслић из нашег примјера могу да виде на какве све препреке могу да наиђу", навео је Радошевић.

НН: Какав је Ваш став у вези с амбијентом за пословање на подручју општине Теслић?

РАДОШЕВИЋ: Из личног искуства у посљедње двије године, нажалост, можемо рећи све најнегативније о амбијенту за пословање на подручју општине Теслић. Нарочито се то односи на Одјељење за просторно уређење. Иако општинске власти на челу с начелником позивају инвеститоре да улажу у општину Теслић, из нашег искуства као привредног субјекта који запошљава више од 330 радника и који је постао један од најпрепознатљивијих брендова РС, ниједном инвеститору не бисмо савјетовали да улажу у општину.

НН: Можете ли ми, као руководилац једног од највећих предузећа у општини Теслић, навести неке од проблема с којим се сусрећу инвеститори?

РАДОШЕВИЋ: Ми се као највећи инвеститор у општини Теслић већ дуже вријеме сусрећемо с потпуно маћехинским односом локалне самоуправе. Они не да се не труде да нам помогну у вези с новим инвестицијама, него на све могуће начине траже да нам одмогну и спријече даљи развој. Ми смо већ више од годину дана у процесу добијања грађевинске дозволе за инвестицију вриједну 2.000.000 КМ, која би донијела 15 нових радних мјеста. Послије годину дана, умјесто да увелико градимо и приводимо инвестицију намјени, ми смо још на почетку поступка без икаквих назнака да ћемо у догледно вријеме добити грађевинску дозволу. Захтјев нам је још на првом кораку враћан два пута на допуну из формалних разлога. При том нико из општинских власти се за ових годину дана није удостојио да нас назове или посјети и пружи било какву помоћ у намјери да се поступак убрза и да нових 15 радника из општине Теслић добије запослење. Напротив, они само траже нове разлоге да успоре процес. Да ово није случајност показују и други поступци Одјељења за просторно уређење, које води Никола Стокић.

НН: Који поступци?

РАДОШЕВИЋ: Имамо најбаналнији примјер гдје нам је три пута враћан на дораду захтјев за добијање локацијских услова за настрешницу за аутобуско стајалиште. То је потпуно рутински захтјев за настрашницу површине осам квадратних метара. Због таквог понашања нама гости већ дуже од годину дана кисну без икакве потребе приликом одласка током кишних дана. Посљедњи примјер њиховог начина рада и поштовања инвеститора и привредних субјеката је допис који нам је наведено одјељење упутило поводом нашег захтјева за добијање употребне дозволе за кров хотела "Србија". На нашу жалбу да је Комисија за технички пријем, коју су они именовали, извршила технички преглед још 5. октобра прошле године и да нам се изда употребна дозвола, 26. фебруара ове године добијамо допис Одјељења за просторно уређење да не могу да издају употребну дозволу, јер комисија коју су они формирали није доставила извјештај. Да није трагично, било би смијешно.

НН: Какав је, стога, Ваш савјет инвеститорима заинтересованим за улагање у општину Теслић?

РАДОШЕВИЋ: Из свега наведеног, више је него видљив однос општинске власти према инвеститорима. При том имају већ постојећег инвеститора, за чија улагање им није потребан никакав труд да га привуку. Сви остали потенцијални инвеститори који желе да дођу и уложе своја средства у општину Теслић из нашег примјера могу да виде на какве све препреке могу да наиђу. Уколико мене питају за савјет, ја бих им препоручио да то не раде и да пронађу неку другу, здравију средину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана