Прикупљање докумената за превоз покојника из иностранства посебно осјетљива обавеза: Поуздано предузеће гаранција за брз завршетак процедура

ГС
Прикупљање докумената за превоз покојника из иностранства посебно осјетљива обавеза: Поуздано предузеће гаранција за брз завршетак процедура

Прикупљање обимне документације за превоз покојника из иностранства је посебно осјетљива обавеза и стога је, да би се избјегли чекање и непријатности разних врста на границама, неопходно ангажовати лиценцирано и поуздано погребно предузеће.

Једно од таквих јесте "Laguna-Bestattung" д.о.о., погребно предузеће из Републике Српске, које већ дуже од двадесет година послује на територији већине европских земаља- Аустрије, Њемачке, Холандије, Данске и Шведске прије свих.

Ово је једна од првих погребних фирми у региону која је добила све међународне лиценце за превоз покојника у вријеме пандемије вируса Ковид - 19, а према ријечима директора Владимира Авлијаша, дају гаранције да ће се превоз преминулих кроз све земље Европске уније и региона одвијати неометано, без чекања, те да ће читав процес бити завршен брзо и достојанствено, онако како покојник заслужује.

Процедура

Ако особа премине у иностранству, а његова породица жели да сахрану обави у родној земљи, то је свакако могуће, само је потребно да се обави одређена процедура и среди папирологија.

Најважнија ствар је да ангажују поуздану погребну фирму која врши међународни превоз преминулих. Поуздана погребна фирма јесте погребно предузеће, најчешће д.о.о. чија је регистрована дјелатност превоз покојника из иностранства им омогућава да посједују бројне међународне лиценце неопходне за превоз покојника на територији Европске уније.

Одређене папире за превоз преминулих може да извади само породица, као што су, на примјер вјенчани лист или потврда о гробном мјесту у Бањалуци. Све остале папире у иностранству може прибавити погребна фирма коју ангажује породица покојника и та услуга треба да буде бесплатна.

Један од већих издатака јесте чување тијела преминулог. Болнице на западу, наиме, услугу чувања тијела преминуле особе наплаћују по сату и те цијене су безобразно високе.  Тако за један сат коришћења мртвачнице, болнице у Њемачкој и Аустрији наплаћују и до 100 евра, зависно од болнице у којој се тијело покојника налази, док су у Холандији, Данској или Шведској те цијене често и веће. Стога је неопходно брзо реаговати и организовати превоз покојника у БиХ у што краћем року. Прво што је потребно је управо ангажовати поуздано погребно предузеће, које као пријављену дјелатност има лиценциран међународни превоз покојника.

Потребно је прикупити разне дозволе санитарних инспектора, дозволе за излазак из земље, извјештаје доктора и бројну документацију која се мора добити у амбасади БиХ у земљи у којој се догодио несрећни случај.

Прикупљање може да траје данима, нарочито када се ради о административним обавезама у амбасади БиХ.

А је већ напоменуто, цијена боравка тијела преминулог у болницама се наплаћује по сату, што напослијетку може да кошта право богатство. Зато су злата вриједни добри контакти које погребно предузеће има у амбасадама БиХ у Европи. Захваљујући њима и дугогодишњој сарадњи, административне обавезе се у амбасади завршава неупоредиво брже него што је то то случај код других.

Сарадња са амбасадама БиХ је нарочито квалитетна, па ако је ријеч о превозу покојника из Њемачке или Аустрије, потребна документација може бити спремна већ након 24 часа, што директно утиче да комплетан превоз покојника из Аустрије у Бањалуку на примјер, не траје дуже од два радна дана.

Неопходан опрез

Нажалост, свједоци смо чињенице да се не смањује број грађана Републике Српске који су се, у потрази за бољим животом и већим примањима, отиснули у бијели свијет и данас свој хљеб зарађују у иностранству.

 Њихови мотиви су наравно разумљиви, потребно је збринути породицу која најчешће остаје у Републици Српској, прехранити и школовати дјецу како иста сутра, надамо се, неће имати потребу да срећу траже преко гране, него ће остати и опстати на свом огњишту. Као најпривлачније дестинације наших људи у расејању слове Аустрија, Њемачка, Швајцарска, затим слиједе Италија, Словенија, а у последње вријеме све учесталије су и Холандија, Белгија, Данска, Шведска и друге скандинавске земље. Наши људи су способни и вриједни радници, било да је ријеч о квалификованим радницима за дефицитарне послове, или се ради високо образованим стручњацима чији квалитети су добродошли на западу.

Нажалост неки од њих не дочекају заслужену пензију и да се током живота врате из иностранства и наставе свој живот у домовини.  Несрећа на послу, изненадна болест и саобраћајне несреће су, нажалост саставни дио живота на свим меридијанима. Већину смрт затекне док још бораве у иностранству, изненада. Шок који се јавља потпуно паралише пријатеље и породицу која је у жалости. Породица ријетко када жели да остави своје најмилије да почивају у иностранству, већ организују превоз покојника и сахрану у родној земљи преминулог, како би бар вјечни живот могао да проведе у својој земљи.

Када се догоди најгоре, породица и пријатељи преминулог, иако у жалости, појашњава, морају брзо да реагују јер свако чекање нажалост доноси огромне трошкове за породицу, и требало би учинити све што се може да се исти избјегну или бар сведу на најмању могућу мјеру.

Овдје треба бити пажљив јер овај релативно уносан посао је довео до тога да је регион преплављен погребним фирмама које нуде и врше услуге превоза покојника из Европе у Републику Српску, иако им је пријављена дјелатност "превоз робе и услуга", а све обављају са сумњивим дозволама. Такође, у вријеме пандемије корона вируса контроле на границама су максимално пооштрене, а превоз преминулих је нарочито осјетљива дјелатност у новонасталој ситуацији. Из оправданих разлога, свега пар погребних фирми у региону је добило лиценце за обављање дјелатности превоза покојника на територији Европске уније за вријеме пандемије.

Извор: https://www.prevozpokojnika.org/bosna-i-hercegovina/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана