Представљена књига Милована Бајића: Енергија и економско и политичко питање

Данијела Бајић
Представљена књига Милована Бајића: Енергија и економско и политичко питање

БАЊАЛУКА - Положај РС, као и земаља бивше Југославије у енергетским токовима најбоље је приказан у књизи "Геоекономска политика енергије Републике Српске", аутора Милована Бајића, која ће добро доћи и студентима жељним знања из ове области.

Ова књига у издању Независног универзитета Бањалука (НУБЛ), која се већ може наћи у књижарама, јавности је представљена у сриједу увече у Банском двору у Бањалуци, а аутор је на скоро 400 страна успио да направи свеобухватну анализу енергетских токова у Српској и региону.

У седам поглавља књиге, која је објављена у 300 примјерака, аутор је, између осталог, направио занимљив осврт на почетне изворе енергије, до афирмације модерних. 

Бајић је током промоције рекао да је покушао да на једном мјесту скупи и прикаже стање и позицију енергетског сектора са геоекономског и геополитичког аспекта, гдје се налазимо и шта су могућности предвиђања.

Бајић, који је директор "Крајинапетрола", рекао је да је један од циљева да се млађе генерације подстакну да проблем енергије и енергетике изучавају на начин који укључује економију и геополитику.

- То је неопходно с обзиром на наш положај између Истока и Запада, између великих произвођача гаса и нафте, као што су Русија и блискоисточне земље, и великих потрошача као што је то подручје западне Европе - навео је Бајић.

Према његовим ријечима, у књизи се идентификују домаћи енергетски потенцијали, да се види шта то Српска може користити имајући у виду шта смије да користи, јер приступањем Енергетској заједници југоисточне Европе, прихватањем Европске енергетске повеље, Париског споразума о климатским промјенама, преузете су и многе обавезе које треба да буду испуњене.

Бајић је додао да из тих преузетих обавеза, између осталог, произлази прелазак на чисте изворе енергије, а да Српска у томе нема повољну структуру, јер је угаљ доминантан пошто су термоелектране главни произвођачи електричне енергије.

- Оно што немамо, осим потенцијалних прича о изворима, то је нафта, енергент који ће још дуго бити доминантан - истакао је Бајић и захвалио "Електропривреди Републике Српске" за помоћ у издавању књиге, не кријући задовољство што је ово предузеће потписало уговор о концесији за изградњу прве велике соларне електране на подручју Требиња.

Универзитетски професор Вујо Вукмирица, један од рецензената, рекао је да је у центру пажње нафта за коју се, не случајно, каже да је црно злато.

- То црно злато многе је у црно завило, а малобројним напунило џепове. Погледајте шта се дешава у Либији, Ираку, у Венецуели, која је врло богата нафтом, а само у једном дијелу земље су толике количине које могу подмирити тридесетогодишњу потрошњу нафте у свијету - навео је Вукмирица. Књига је, нагласио је Вукмирица, веома поучна за сваког читаоца, јер је енергија присутна свугдје, а и даје преглед свјетске производње, потрошње и борбе за нафту.

Један од рецензената је и професор Зоран Калинић, ректор Независног универзитета Бањалука, који је на промоцији нагласио да је ова књига одлично градиво за студенте.

Садржај

Енергија свијета - залихе и производња, Енергетски потенцијали Српске, Глобализација и њен утицај на енергетику, Осврт на енергетску политику и стратегију развоја енергетског сектора РС до 2035. године, само је дио садржаја друге по реду монографије аутора Милована Бајића. У склопу ове књиге објављена су и два значајна документа, а то су Међународна енергетска повеља и Париски споразум о климатским промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана