Play Media Day и Naxi радио представљају live podcast "Моја прича"!: Домаћин podcastа Марко Спалевић - специјална гошћа музичарка Сара Јо

Г.С.
Play Media Day и Naxi радио представљају live podcast "Моја прича"!: Домаћин podcastа Марко Спалевић - специјална гошћа музичарка Сара Јо

Марко Спалевић је један од најутицајнијих менаџера за односе са јавношћу на регионалној музичкој сцени. Стално је ангажован као PR менаџер Naxi радија, а сарађује и са многим музичким звијездама.

Од марта 2021. године аутор је podcastа "Моја Прича", који је покренуо са жељом да online публици представи приче људи које је упознавао током досадашње каријере, а за које мисли да могу да покрену и инспиришу. Управо ће из свог богатог искуства дијелити знања на Play Media Day конференцији, а одржаће и podcast уживо са дугогодишњом пријатељицом и сарадницом, музичком звијездом Саром Јо.

Дугогодишњи сте PR менаџер Naxi радија, а уз то сарађујете са многим музичким звијездама. Шта човјек мора имати да би успјешно балансирао између више веома стресних послова? Којих пет особина по Вама мора имати свако ко се бави односима с јавношћу, како би био успјешан у свом послу?
Марко Спалевић:
"Свијет медија, креативне и музичке индустрије ми је веома близак, самим тим сви ангажмани се преплићу и некако су природно условљени један другим. Периодично, један пројекат или клијент могу бити захтјевнији у односу на остале, али када подвучем црту задовољан сам свим досада постигнутим резултатима. Овај посао је заиста један маратон, у коме су воља и мотивација увијек на испиту, због чега је важно да свако ко одлучи да се бавим овим или сличним послом у себи носи посвећеност, одговорност, искреност, мотивисаност и жељу за побједом. Уз јасно постављене циљеве, прави фокус и љубав према ономе што радите, успјех је извјестан."  

Поред тога, недавно сте покренули podcast "Моја Прича" – како сте дошли на ову идеју и који циљ желите постићи преко podcastа?
Марко Спалевић: "Све је мање времена за дуге и искрене разговоре у традиционалним медијима, због тога сам са огромним задовољством одлучио да покренем podcast "Моја Прича". Та идеја је већ годинама постојала у мени, јер сам сматрао да су јако вриједне и знајачајне све оне приче које ја слушам "иза сцене", када се угасе камере и рефлектори, и да баш оне могу да покрену и да инспиришу, па да су чешће и занимљивије од оних прича које слушате када је камера директно уперена у саговорника у ТВ студију или на неком јавном догађају. Због тога сам пожелио да мој podcast буде баш то, супротност ТВ формату, да буде у потпуности отворена форма, неограниченог трајања, гдје у фокусу неће бити велики студио и широки кадар, већ искрен разговор између двоје људи. Назвао сам га "Моја прича", јер је то моја, лична прича са људима који ме инспиришу и покрећу, али и њихова прича о напретку, успјеху и ономе што их свакодневно покреће или спутава."

"Моја Прича" је у веома кратком року изазвала велику пажњу јавности у читавом региону. Шта мислите, због чега се на прву podcast толико свидио гледаоцима?
Марко Спалевић: "Podcast "Моја прича" је пројекат који радим најкраће, а који је изазвао толико много реакција. Стварно сам срећан због тога! Мислим да су људи препознали искрену емоцију и неоптерећен, а опет професионалан, приступ цијелом пројекту. Сигуран сам да је успјеху о коме причамо допринио и прави избор саговорника и њихова жеља да што више људи чује причу коју смо заједно испричали."

Како бисте описали своју причу у неколико реченица? Хигхлигхтсе досадашње каријере?
Марко Спалевић: "Иако моја професионална каријера траје више од десет година, још увијек се не осјећам као да је вријеме да направим пресјек и извучем хигхлигхтсе. Постоје неки догађаји које посебно памтим као што су : прослава 25. рођендана Naxi радија, додјела Naxi Звезде 2019. године у Позоришту на Теразијама, први велики београдски концерт Тијане Богићевић, Bassivity Showcast у Хали Спортова или PR кампања за представника Србије на Пјесми Евровизије 2018. године, али више од свега тога поносан сам на сјајне односе које сам развио са људима који су ми у живот ушли као пословни сарадници, а данас смо прави пријатељи. Овај специфичан професионални позив ставља вас у позицију да вам кроз живот пролази много људи, а када се догоди да у мору таквих инстант односа, успијете да изградите пријатељство, онда је то права срећа."
Какву будућност предвиђате podcastу у нашем региону?
Марко Спалевић: "Чини се као да у овом тренутку имамо експанзију podcast формата и вјерујем да ће то много утицати на промјену навика свих нас. Сигуран сам да ће podcast као формат допринијети популаризацији говорног садржаја у свим традиционалним медијима. Више него икада људи ће жељети да слушају приче које имају садржај и које нису ту само да би се попунила форма. Природно, вјерујем да ће и велики брендови, препознати сопствени интерес у сарадњи са ауторима podcastа, као и да ће се тржиште развијати у смјеру који ће омогућити монетизацију садржаја podcastа."

Колико је било изазовно запловити водитељским водама и које генерално предности и изазове podcast носи са собом?

Марко Спалевић: "Мој први посао за који сам био плаћен, био је посао водитеља, тако да ми то никада није била непознаница. Ипак, током раних двадесетих, нисам желио да наставим тим путем јер ми је дјеловало као да на нашим радио станицама и телевизијама не постоји програм у коме бих волио да се окушам. Професионални развој одвео ме је у смјеру комуникација, иако сам увијек у себи носио жељу да се опробам и на пољу ТВ новинарства и водитељства. Podcast сам видио као могућност да се коначно остварим и на том плану, и да се на неки начин вратим новинарству, које обожавам. Оно што podcast има, а немају традиционални медији, јесте отворена форма у којој су домаћин и саговорник "1 на 1". За мене највећа предност podcastа јесте слобода да самостално бирам теме и саговорнике, без обавезе да некоме морам да испоручим гледаност или слушаност, већ могу да радим онако како ми се лично допада и како сам највише волим. То не умањује професионални приступ цијелом послу, шта више, дају му непроцјењиву вриједност коју са собом носе само они пројекти који у себи имају лични печат аутора."

Које савјете бисте дали свима који можда желе да се окушају у дигиталним медјима, али немају храбрости – који је рецепт за успјех у дигиталним медијима?
Марко Спалевић: "Дјелује као да је успјех у дигиталним медијима лако достижан, али није баш тако. Као и све што радите, потребан вам је добар план, или макар чврста идеја о томе како желите да се представите и која је вриједност коју са собом носите. Како је Милан Маглов рекао у једном од издања podcastа "Моја Прича", та вриједност не мора да буде "учим вас сваког дана десет страних ријечи, већ ако вас неко прати јер га сваког дана насмијете, онда то треба да радите сваког дана". Дакле, конзистентност у објавама и јасно профилисање садржаја који пласирате јесу важан корак ка успјеху у дигиталним медијима."

На овогодишњој Play Media Day 06 конференцији ћете одржати podcast уживо са Вашом дугогодишњом пријатељицом и сарадницом, музичком звијездом Саром Јо. Шта можемо очекивати од podcastа? Хоћете ли се можда дотаћи тема о којима Сара још није причала?
Марко Спалевић: "Сара Јо је засигурно једна од најзначајних појава на нашој музичкој сцени у посљедњој деценији, због чега ми је огромна част да свакодневно сарађујем са њом и учествујем у креативној размјени и набоју које она са собом носи. Наше професионалне каријере започели смо у исто вријеме, а коначно смо остварили сарадњу 2019. године када је припремала сингл "Без Сна", који је на неки начин усмјерио њен даљи раст и развој као извођача. Иако смо у сталној комуникацији, увијек је толико много задатака и пројеката којима смо посвећени, да постоји и те како много тема о којима нисмо успјели да разговарамо. Ливе podcast на Play Media Day-у биће прилика да је питам све оно што до сада нисам стигао, због чега ће сви моћи да чују једну нову Причу Саре Јо."

Play Media Day 06 ће се одржати захваљујући подршци програма Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (IOM), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој. Догађај су подржали и Делегација ЕУ у БиХ, као и Сара вода.

Видимо се на Play Media Day 06!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана