Огрев ускладиштен прије првих минуса

PR
Огрев ускладиштен прије првих минуса

Бањалука - Иако је гријна сезона у Бањалуци тек почела, "Еко топлане" су до сада обезбједиле 85 одсто енергента, а до краја године се очекује да ово питање буде потпуно ријешено.

То значи да по први пут након много година уназад грађани у највећем граду Републике Српске неће стријепити бар када је енергент у питању.

Мазут који је за локалне власти у прошлости представљао огроман проблем сада у укупном односу учествује са тек осам одсто јер ће се већина котлова загријавати на био масу

Сва количина биомасе је обезбијеђена на домаћем тржишту и у ту сврху је успостављен логистички центар у којем се лагерују потребне количине. Предвиђеним планом набавке, а у складу са временским приликама и динамиком рада Јавног предузећа Шуме Српске, очекује се да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за компленту гријну сезону.

Дрвни сортимент "Еко топлане" набављају властитим средствима, авансним плаћањем.

"Република Српска располаже са количинама овог енергента које превазилазе тренутне потребе домаћег тржишта. У прилог томе говори и чињеница да се годишње из РС извезе око 500.000 кубних метара огревног дрвета, док су годишње потребе Еко топлана око 80.000 кубних метара. Биомаса, односно сјечка поред огревног дрвета добија се и из дрвног отпада. С обзиром на то да су количине дрвног отпада недовољне, јер је тржиште овог извора енергента тренутно у фази развоја, за потребе обезбјеђења енергента, поред дрвног отпада користи се и огревно дрво", кажу у овом предузећу.

У непосредној близини "Еко топлана" смјештен је и логистички центар на којем се складишти и прерађује дрво и дрвни отпад. Представља централну локацију улаза, складиштења, прераде и одвоза енергента до постројења нове централне котловнице.

Изградњом нових постројења на био масу прошле године кренуло се у рјешавање вишедеценијског проблема са гријањем у Бањалуци.

За седам и по саграђена је и пуштена у рад нова Еко топлана, која за енергент користи обновљиви извор енергије а значај за локалну заједницу је вишеструк.

Процјене показују како ће град само на енергенту уштедјети десет милиона марака по сезони а што је до сада трошено на мазут.

Такође, један од бенефита нове топлане је и двадесетчетворочасовни режим гријања, којим се Бањалучанима обезбјеђује додатни комфор живота.

Потписивањем  десетогодишнег Споразума о испоруци дрвног сортимента Шумама Српске Еко топлане су обезбједиле додатне гаранције за финансијску сигурност и одрживост овог пројекта.

Међутим, изградња и пуштање у рад нове топлане на биомасу представља тек први корак модернизације топлификационог система у Бањалуци, јер је реализацијом овог пројекта обезбијеђен сигуран извор енергије а чега су и сами свјесни.

"Сљедећи корак, на којем већ увелико радимо јесте усмјеравање свих расположивих капацитета на рад на дистрибутивној мрежи и њеној санацији, јер је ријеч о дотрајалој мрежи, старој 45 година. Такође, радимо и оптимизацију, како би се у наредних неколико сезона постигла комплетна аутоматска регулација градске топлификационе мреже и на тај начин успоставила потпуна контрола квалитета енергије у финалној потрошњи корисника", закључили су у "Еко топланама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана