Одржан онлине m:tel Playground Demo дан 2020: Тим AgriTech освојио прво мјесто

PR
Одржан онлине m:tel Playground Demo дан 2020: Тим AgriTech освојио прво мјесто

Овогодишњи, други по реду, Playground Demo дан који компанија m:tel организује у сарадњи са ICT Hub -ом из Београда, одржан је путем онлине платформе, 17. децембра 2020. године.

У фокусу овогодишњег Плаyгрунда је био IoT изазов, програм такмичарског типа који је био намијењен физичким лицима окупљеним у тимове, који је за циљ имао израду хардверско-софтверских рјешења са практичном употребном вриједношћу користећи IoT технологију. Тема овогодишњег изазова била је унапређење енергетске ефикасности коришћењем IoT технологије. 

На овом великом финалу, жирију у саставу: Зоран Бугарски (m:tel), Коста Андрић (ICT Hub), Александар Веселиновић (m:tel), Лејла Хујдур (m:tel) и Маринела Талић (m:tel), пет тимова, финалиста Playground изазова, који су прошли кроз вишемјесечну фазу менторства и едукације, представило је своје идеје и IoT прототипе.

Прво мјесто и награду од 5.000 КМ освојио је тим AgriTech који ради на развоју сензорског контролора орошивача у пољопривреди. Овај тим чине Мирко Јокић, Жељко Џафић, Слободан Илић, Марко Чађо и Зоран Димитријевић.

Другу мјесто и награду од 3.000 КМ освојио је тим еAgrar који је осмислио систем који омогућава праћење стања пољопривредних усјева. Чланови овог тима су Славен Дамјановић и Јака Иванковић.

 

Треће мјесто и награду од 2.000 КМ је освојио тим Паметна разводна табла чија идеја рјешава проблем прекомјерног и неконтролисаног кориштења електричне енергије у домаћинству и привредним објектима. Тим чине студенти Машинског и Електротехничког факултета у Сарајеву, Мирза Авдић, Харун Колош и Азра Хаџић.

 

Предсједник жирија, Зоран Бугарски, директор IT-ја компаније m:tel, честитао је свим тимовима који су се представили у финалу: "Честитам свим тимовима који су измјењеним околностима, у години која је била веома тешка за све, успјели да реализују своје идеје и конкретне производе из области унапређење енергетске ефикасности коришћењем IoT технологије", те је закључио да су се сви актери овогодишњег Playground изазова, захваљујући организацијским и ИТ вјештинама, врло брзо прилагодили новонасталој ситуацији и скоро све фазе овог програма без потешкоћа реализовали на онлине платформи.

 

Координатор програма m:tel Playground-а, Даниела Котур изјавила је да се без обзира на новонасталу ситуацију пријавило 27 тимова са врхунским идејама: "Са 10 изабраних тимова прошли смо едукативно-менторски програм који се састојао од бизнис и техничких радионица, а праћен менторским сесијама током којих су тимови имали сву неопходну подршку у реализацији њихове идеје", те је захвалила свима онима који су допринијели да овај пројекат успије, а финалистима је пожељела много среће у будућем раду.

Подсјећамо, m:tel Playground као развојна платформа је покренута 2018. године с циљем да повеже људе из ИТ заједнице, креативце, дизајнере, академце и бизнис партнере и све оне заинтересоване за технолошко предузетништво, како би активно радили на стварању нових сазнања, пројеката и производа из ове области.

Више информација о m:tel Playground-у пронађите на страници www.playground.mtel.ba, а видео запис Demo дана 2020 можете пронаћи на овом линку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана