Нови закон о играма на срећу коштаће РС 107 милиона евра, 2.900 радних мјеста и угасити 190 фирми

ЗАКУПЉЕН ПРОСТОР
Нови закон о играма на срећу коштаће РС 107 милиона евра, 2.900 радних мјеста и угасити 190 фирми

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС) доставила је Народној скупштини Републике Српске “Анализу утицаја индустрије игара на срећу на економију Републике Српске”, коју је израдила кућа за економске анализе “Riter Advisory Services”.

- С обзиром на то да Министарство финансија и Влада Републике Српске нису направили никакву стручну анализу код израде новог закона о играма на срећу, ми смо одлучили сами да то направимо, тј. унајмили смо угледну економску кућу која је направила стручну анализу на темељу стварних података и дошла до закључка да би нови закон о играма на срећу, на начин на који су то замислили Министарство финансија и Влада, уништио дјелатност игара на срећу и имао огромне негативне посљедице по економију Републике Српске, кажу из АЛПИС-а.

У Републици Српској тренутачно послују 32 приређивача који приређују спортско клађење, аутомат игре, електронске игре и интернет игре на срећу. Регистровано је око 1.000 уплатно-исплатних мјеста и закупљено око 100.000 м2 пословног простора.

У стручној економској анализи се истиче како игре на срећу кроз уплате у буџете и фондове, нето добит приређивача те плате и друге личне дохотке дају директан допринос БДП-у Републике Српске у износу од 36,1 милиона евра (0,70%) те да директно запошљавају 2.800 радника. Када се у обзир узме и индиректан допринос, тј. пословање фирми које сарађују с индустријом игара на срећу (опремање локала, производња намјештаја, софтверски развој, итд.), укупан допринос игара на срећу БДП-у Републике Српске је 107,8 милиона евра (2,09%) те о тој дјелатности зависи укупно 12.000 радних мјеста.

У закључку анализе “Riter Advisory Services” истиче се како би увођење најављених промјена на тржишту игара на срећу приморало приређиваче на затварање пословања те, посљедично, ширења сивог тржишта и одлива новца из Републике Српске. У коначници, ефекти би били јасно опипљиви и застрашујући - 56,5 милиона евра износио би тренутни пад БДП-а Републике Српске, у буџет би било 23,3 милиона евра мање уплаћених пореза, 2.900 радних мјеста би било изгубљено, што представља сваког 80. запосленог у Републици Српској, а 190 привредних субјеката било би угашено.

- Кад Министарство финансија и Влада Републике Српске нису сами хтјели да направе ову анализу, иако је то била њихова обавеза, ми смо је наручили за њих. Надамо се да ће неко од одговорних да прочита, разумије и размисли још једном прије него што се уништи једна комплетна дјелатност од које толико зависи економија и БДП Републике Српске, закључили су у АЛПИС-у, упозоривши Народну скупштину и предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића да се све ово дешава у периоду када је строга препорука Европске уније да се јавно-државни сектор постепено укида, јер се лоше контролише, подложан је коруптивним радњама, нелојалној конкуренцији и генерише губитке, а предложени закон о играма на срећу је управо опозитан тим препорукама Европске уније.

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу упозорила је да ће доћи до подношења кривичних пријава против свих одговорних који су током овог периода обмањивали јавност пропагандом да ће доћи до повећања прихода усвајањем овог закона.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за сутра (уторак, 12.3.) и на њој би, као прва тачка дневног реда, требало да се нађе нови закон о играма на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана