Неколико секунди непажње у вожњи је довољно да изазове трагедију

m:tel
Неколико секунди непажње у вожњи је довољно да изазове трагедију

"Ништа није важније од живота! - имајте на уму ову реченицу када сте за воланом и када помислите да се морате јавити на неки позив или написати поруку", поручују из м:тел-а.

Компанија м:тел је и ове године покренула кампању која за циљ има подизање свијести о важности савјесног понашања у саобраћају, а који се конкретно тиче употребе мобилног телефона током вожње.

Слоганом овогодишње кампање „Ако ме волиш, остави телефон док возиш!", м:тел жели послати поруку свим возачима да заиста ништа није важније од живота и од безбједности како нас самих тако и оних које највише волимо. 

Статистике говоре у прилог чињеници да је чак и секунд непажње довољан да изазове трагедију, јер примјера ради, при брзини од само 50 километара на час, возило прелази 13,89 метара у секунди, а измјерено вријеме реакције готово свих возача на кочење траје до двије секунде. Само из овог податка, јасно је колико један поглед на телефон, чак и на тренутак може угрозити учеснике у саобраћају.   

И ове године подршку кампањи м:тел-а дали су Министарство саобраћаја и веза РС, Агенција за безбједност саобраћаја, те Ауто-мото савез РС. Уједно, Ауто-мото савез РС је и једна од институција која се бави, између осталог, унапређењем безбједности у саобраћају, као и предузимањем превентивних мјера у том смислу.

Генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић рекао је да ова републичка институција, заједно са својим партнерима, током године спроведе 26 саобраћајно-превентивних кампања на цијелој територији Републике Српске, а једна од њих је управо кампања компаније м:тел „Ако ме волиш, остави телефон док возиш!".

„Употреба мобилног телефона током вожње није ништа мање опасна од вожње под утицајем алкохола или психоактивних супстанци. Телефонирање или куцање порука током вожње вишеструко одвлачи пажњу возача и изазива различите промјене у њиховом понашању које негативно утичу на безбједност саобраћаја. Употреба мобилних телефона у току вожње ремети концентрацију возача и често се дешава да не уоче знак или неку опасност на путу", нагласио је Бабић.

Према његовим ријечима, истраживања из Сједињених Америчких Држава показују да возач не гледа на пут 23,3 секунде док куца поруку на мобилном телефону, 8,2 секунде траје претраживање именика, а 7,8 секунди траје откључавање и позивање.

„Возач је, у првом реду, одговоран за безбједно путовање возилом. Из тог разлога, сви возачи су дужни да предузму потребне мјере опреза, јер коришћење мобилног телефона није вриједно ризика да се угрози сопствени или туђи живот. Искључити мобилни телефон за вријеме вожње је најбоља мјера опреза, а ако се у овим ситуацијама ипак користи мобилни телефон, неопходна је употреба хандс фрее уређаја", додао је Бабић.

По информацијама Агенције за безбједност саобраћаја РС, на подручју Републике Српске најдисциплинованији возачи у смислу коришћења мобилног телефона у 2019. години, а по забиљеженим подацима мониторинга полицијских управа, јесте Фоча. Стога, како поручују из компаније м:тел, важно је да се истакну добри примјери, али и упозори на опасности које собом носи несавјесна употреба мобилног телефона током вожње. Из тог разлога, м:тел билборди са поруком „Ако ме волиш, остави телефон док возиш!", а који су постављени широм РС, имају за циљ апел управо свим возачима да не забораве да ниједан позив или порука нису важнији од њиховог, односно од живота наших најмилијих.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана