Најопуштенија страна Србије - лакоћа уживања на салашу

Закупљен простор
Најопуштенија страна Србије - лакоћа уживања на салашу
Foto: Владимир Татаревић | Најопуштенија страна Србије - лакоћа уживања на салашу

Становници Србије сјајни су домаћини који су нас много пута угостили и приредили врхунску забаву коју памтимо цијели живот. Било да сте с друштвом ишли у Београд, на EXIT у Нови Сад, или пак на скијање на популарни Коп, Србија вас сигурно није оставила равнодушнима!

Јесте ли за нешто друго? За одмор с мање гужве, мање темпа, а више уживања у зеленилу, домаћој храни и активнијем боравку на чистом зраку… некима управо тако изгледа савршен боравак у Србији. 

Ако мислите да сте Србију довољно упознали кроз њене градове, вријеме је да посјетите српско село

ФОТО: Драган Вилдовић Вино

Одмор у селима Србије постаје све чешћи избор туриста као начин боравка у мање познатим крајевима, далеко од градске гужве, у окружењу нетакнуте природе, на чистом зраку, а у близини националних паркова, паркова природе, ријека, језера и занимљивих туристичких атракција и локалитета.

Сва разноликост Србије видљива је у њеним селима.

У Војводини превладавају салаши, смјештени у питомим равницама и окружени плодним њивама, пољима пшенице, сунцокрета и кукуруза.

Фото: Аца Милутиновић  Цвејин салаш, Бегеч

Познати су по изузетној гастрономији, обилној трпези и надалеко познатим винима. На многима од њих моћи ћете јахати, или се упознати са старим занатима. Баш као и код нас, и у Србији овакве дестинације нуде одмак од модерног свијета испреплетеног технологијом, јер пружају посебан доживљај традиционалног живота и равнице. Војводина без салаша, па макар само кроз маштовите приче, некако је сиромашнија. Салаши су изворишта војвођанског менталитета, а дом вриједних, штедљивих, истрајних, повучених, одмјерених и надасве гостољубивих људи. Ни једно мјесто на планети није тако широко отворено према небесима, као што је салаш. Сав на земљи и у небу, салаш је свима отворена кућа на планети.

Осамљене куће у пространству бескрајног жита чувају руралну традицију Војводине те се уздижу на ниво симбола. Данас је све више салаша који развојем туризма добивају свој нови живот. Тишина дуж прашњавих сеоских путева, спасоносни хлади и шаролики предмети етнографске баштине, пружају нове инспирације и надахнућа. Лијепо уређене собе, од којих су неке још увијек опремљене комадима традиционалног намјештаја, лијепо дочаравају менталитет бројних генерација тамошњих сељака. Цијеле обитељи чести су гости салаша, јер се дјеца могу неоптерећено играти и учити о сеоском животу.

Ако сте љубитељи богате гастрономије и желите осјетити сласне укусе војвођанске кухиње, посјет неком од салаша обавезан је избор. Ради се о кухињи која је настала на темељу различитих култура и у којој ћете тијеком једног оброка упознати утјецај мађарског, њемачког, словачког, српског или шокачког кулинарства. Гастрономија Војводине резултат је сложених увјета живота, те природних и друштвених карактеристика овог простора.

Фото: Уступљено од РРА Западна СрбијаДаска са месом

Који год био разлог вашег посјета Србији, ухватите времена за упознавање салаша и уживање у благодатима српског села!

Попис најзанимљивијих војвођанских салаша можете пронаћи овдје.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана