Музеј Козаре: Година успјешна, упркос ванредним околностима

Срна
Foto: Архива

ПРИЈЕДОР- Музеј Козаре у 2020. години имао је 16 дигиталних изложби које су реализовали кустоси из различитих области, а било је и пет класичних изложби, од којих двије прије почетка пандемије вируса корона.

"Попут других установа културе, прилагодили смо рад ванредним околностима и, упркос свим отежавајућим условима, иза нас је прилично успјешна година", изјавио је Срни директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

Он је истакао да је посебно поносан на изложбу Трећег међународног бијенала радова на папиру у којем су први пут учествовали аутори са свих континената.

"Захваљујући овој манифестацији, ликовна збирка Музеја Козаре богатија је за око 350 радова", рекао је Радоњић.

Он је навео да је у децембру завршена још једна фаза рада на археолошком налазишту манастира Ђурђевац, а да су издавачку дјелатност обиљежиле двије књиге вишег кустоса Ведране Адамовић, и то "Године страдања 1941/42" и "Браћа Стојановићи и Тузлански ђачки процес 1915. године".

"У ова сложена времена успјели смо завршити сву царинску процедуру легата Здравка Вајагића, а новац, који је био предвиђен за штампање каталога изложби које нису физички одржане, преусмјерили смо за израду и штампу водича за Спомен-кућу Стојановића и за Музеј Козаре, те каталога за легат Здравка Вајагића", нагласио је Радоњић.

Према његовим ријечима, план рада за ову годину рађен је као да ће све бити нормално, осим за први квартал за када није предвиђен густ распоред изложби.

"Приоритет дајемо ауторима из БиХ јер је те изложбе практичније и јефтиније реализовати у вријеме рестрикција које вриједе на границама", појаснио је Радоњић.

У земљотресу који је погодио Хрватску 29. децембра, а који се осјетио и у Приједору, оштећени су димњак и вањски зид Музеја Козаре који се налази у једном од најстаријих здања у граду на Сани.

"Срећом, ништа алармантно. Двије или три цигле су пале са руба димњака и имамо расцјеп на фасади. Били смо тада на својим радним мјестима. Плесали смо заједно са зградом", говори Радоњић.

Он је подсјетио да Музеј Козаре, који је матични за приједорску регију, финансирају Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Приједор, а да ресорно министарство подржава и пројектне активности као што су Ликовна колонија Сретен Стојановић и Међународни бијенале радова на папиру.

"Осим тога, један пројекат нам је одобрило и Министарство цивилних послова у Савјету министара, а ријеч је о обнови столарије на згради музеја. У писању свих пројеката у техничком смислу помаже нам Агенција за економски развој града Приједора 'ПРЕДА-ПД', тако да и њима дугујемо захвалност", додао је Радоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана