MOZZARTОВИ ОПЕРАТЕРИ ОБУЧЕНИ ДА ПРЕПОЗНАЈУ ЗАВИСНОСТ

PR
MOZZARTОВИ ОПЕРАТЕРИ ОБУЧЕНИ ДА ПРЕПОЗНАЈУ ЗАВИСНОСТ

Запослени компаније Mozzart прошли су едукацију како би код играча препознали зависност у настајању, док се у свим пословницама могу пронаћи промотивни материјали који својим садржајем указују на изазове стварања зависности од игара на срећу, начине превенције и контакте гдје могу да потраже помоћ

Сви запослени у компанији Mozzart, чланици Асоцијације легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС), а који контактирају са играчима, завршили су едукацију којом су оспособљени да препознају прве симптоме зависности од игара на срећу. У складу са међународним стандардима, сви полазници обуке су добили индивидуална увјерења, док су се компанијска увјерења о едукованом особљу нашла на видним мјестима у пословницама компаније.

Обуку, коју су спровели доктори и стручњаци једине релеватне установе – Клиничког центра – прошло је око 250 запослених компаније Mozzart, а током едукације они су оспособљени да препознају потенцијалну зависност код играча у раним фазама. Поред увјерења за запослене, компанија Mozzart је, како би играчима омогућила доступаност потребних информација, у све своје пословнице поставила промотивне материјале (постере и флајере) који својим садржајем указују на изазове стварања зависности од игара на срећу, начине превенције и контакте гдје могу да потраже помоћ.

  • Запосленици Клинике за психијатрију УКЦ РС у претходна три мјесеца спроводили су едукацију запослених у мјестима гдје се приређују игре на срећу, а на тему проблема патолошког коцкања. Едукација је имала вишеструке циљеве. Као прво, подршка друштвеној одговорности легалних приређивача игара на срећу кроз подизање нивоа информисаности о проблему патолошког коцкања. Као друго, оваква едукација је превентивна мјера појавности проблема патолошког коцкања код запослених. Током едукације наш стручни тим указао је на дистинкцију социјално прихватљивог играња на срећу у односу на зависност од коцкања, који су ризични фактори који могу довести до развоја болести, шта су то знаци  зависности од коцкања... На наше задовољство, едукације су прошле уз завидан нивоу заинтересованости, истакла је др Нера Зивлак Радуловић начелница Клинике за психијатрију.

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу и Универзитетски клинички центар Републике Српске средином маја потписали су Уговор о сарадњи којим је предвиђена едукација свих запослених у компанијама чланицама АЛПИС-а, као и даља сарадња како би сви новопримљени радници прошли исту обуку. Значај сарадње је у томе да се ова појава сузбија у настајању, али и подиже свијест о могућим изазовима које са собом носи играње на срећу.

  • Значај обуке је у томе да сви запослени на уплатно-исплатним мјестима могу лако да препознају чак и прве симптоме зависности од игара на срећу. Изузетно смо поносни што је држава препознала наше напоре и што ћемо одсада заједно радити на превенцији овог проблема, објаснио је директор АПЛИС-а Милутин Ћосић.

Како игре на срећу у цијелом свијету представљају забаву, у АЛПИС-у желе да тако буде и остане и у Републици Српској. Због тога инсистирају на одговорном приређивању игара на срећу што подразумијева и усавршавање и едукацију запослених у компанијама чланицама чему ће сарадња са Клиничким центром свакако допринијети.

Слични модели превенције користе се у многим државама свијета, а овај који је примјењен код нас је организован по угледу на модел из Србије гдје се већ осам година веома успјешно примјењује пројекат са називом „Могуће је прекинути”. Пројекат је значајно подигао свијест о потреби јачања друштвене одговорности, посебно у домену одговорног приређивања игара на срећу и показао да је кључ успјеха у сарадњи са значајним организацијама и релевантним институцијама на локалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана