МГ корпоративна породица прва у БиХ ускладила пословање са стандардима Свјетске банке

PR
МГ корпоративна породица прва у БиХ ускладила пословање са стандардима Свјетске банке

Одбор за усклађеност пословања МГ корпоративне породице у чијем саставу послују и компаније МГ Минд д.о.о. и Мркоњићпутеви д.о.о. обавјештава пословне партнере и јавност да је пословна групација која броји 15 компанија и 1500 запослених прва домаћа и приватна пословна група која је успјешно имплементирала међународни стандард пословног интегритета (енг. Integrity Complaince Program), усклађен и верификован од стране Свјетске банке из Вашингтона.

Проведба програма унутар пословног система је трајала 20 мјесеци и захтијевала је усклађивање свих пословних процеса са високим захтјевима пословног интегритета по међународним стандардима, уз активну супервизију сваког корака од стране Свјетске банке, што за МГ корпоративну породицу представља велико искуство о међународним стандардима пословања, те подстрек за даље ширење и развој пословних операција на међународним тржиштима.

Подсјећамо да је 2012. године Свјетска банка изрекла санкције пословној групацији зато што су компаније МГ Минд д.о.о. и Мркоњићпутеви д.о.о. због недовољног познавања ригорозних правила Свјетске банке, на једном локалном тендеру који је био суфинансиран од стране Свјетске банке, обје компаније послале своје понуде за извођење радова. По окончању тендерске процедуре утврђено је да ниједна од ове двије компаније није побиједила на тендеру, те да су у коначном скору завршиле на 2. и 4. мјесту понуђача по критеријуму најниже цијене. У складу с тим МГ Минд д.о.о. и Мркоњићпутеви д.о.о. нису изводили радове по овом тендеру, већ је радове извела првопласирана компанија. У складу са ригорозним правилима Свјетске банке, ова грешка је узроковала санкције пословној групи, упркос чињеници да Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине није забрањивао овакве ситуације.

По успјешно имплементираном 'Cpmpliance' систему пословања по стандарду Свјетске банке и у складу са одлуком Свјетске банке о ослобађању пословне групације од санкција која је донијета 27.06.2018. године, МГ корпоративна породица остаје посвећена највишим међународним стандардима пословног интегритета у свом пословању. Такође, МГ корпоративна породица и Свјетска банка су се договорили да сарађују на плану менторства других компанија из Босне и Херцеговине са циљем преноса знања и искуства о ригорозним међународним правилима пословања у области интегритета.

Овим поводом Младен Милановић, власник МГ корпоративне породице позива све компаније у БиХ и на западном Балкану да детаљно проуче сва правила Свјетске банке и других међународних финансијских институција као што су ЕБРД, ЕИБ и др. које имају исте или сличне стандарде, како би ускладили своје пословање, те тако избјегли ризик од грешака које могу имати фаталне посљедице по пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана