Кашаљ као руком однесен

И. К.
Кашаљ као руком однесен

Бањалука - Долази зима... Дјеца су одавно спремна за школски распуст, скијање, санкање, а одрасли за новогодишње празнике. Ипак, зимско вријеме, осим нерадних дана, празниковања, окићених улица и штандова веома често доноси прехладу, грипу и неизбјежан кашаљ.

У традицији наших предака налазе се биљке које су се стотинама година користиле у борби против свих врста кашља. Данас, све оне, удружене са савременом медицином, пронашле су пут за брз и сигуран престанак кашља.

Тако јагорчевина и тимијан својим активним дјеловањем олакшавају тегобе праћене продуктивним кашљем. Екстракти ове двије биљке спојене заједно још ефикасније разређују густ бронхијални секрет и олакшавају искашљавање. Тимијан испољава и противупално дјеловање па ће допринијети убрзању опоравка дисајних путева.

Насупрот продуктивном кашљу стоји сув, упоран и надражајан кашаљ, који неке особе мучи и мјесецима, али заједничким дјеловањем бијелог сљеза и камилице тај период ће се знатно смањити. Коријен бијелог сљеза и екстракт камилице традиционално се користе против сувог кашља. Слузи бијелог сљеза облажу слузокожу ждријела и на тај начин се смањује иритација грла. Састојци камилице појачавају повољно дејство слузи бијелог сљеза и дјелују противупално.

Оваква комбинација састојака је веома корисна као заштита ждријела, како код преосјетљивости на загађења ваздуха, као што су дим и смог, тако и на сув ваздух у затвореним просторијама.

Пушачки кашаљ је тегоба која прати пушаче током цијеле године, без обзира на временске прилике или неприлике. Екстракти јагорчевине, тимијана, ехинацее, меда, уља еукалиптуса и аниса доказано помажу у одржавању здравља дисајних путева и олакшавају искашљавање. Такође, додатком витамина А, Е и Ц јача се имунитет и помаже регенерација слузнице дисајних путева која је надражена због утицаја дуванског дима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана