Инвестиције пробудиле успавану љепотицу

PR
Инвестиције пробудиле успавану љепотицу

Јахорина - Олимпијски центар “Јахорина” је, уз присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика и бројних уважених званица, одржао прес-конференцију поводом 365 дана успјешног рада новог менаџмента ОЦ “Јахорина” и званичног пуштања у рад вјештачког језера на врху платоа Пољице.

Присутнима се обратио директор ОЦ “Јахорина”, господин Дејан Љевнаић, који је током свог говора акценат ставио на успјехе које је менаџмент ОЦ “Јахорина” постигао за претходних 365 дана.

“Да, иза нас је 365 дана рада. Када то кажем, заиста мислим 365 радних дана запослених, који су и најзаслужнији за ново лице и имиџ Јахорине. Такође бих истакао да помоћ коју добијамо од председника Републике Српске господина Милорада Додика, Владе РС и Министарства трговине и туризма је од великог значаја за наш рад и постизање рекордних резултата. Данас смо званично пустили у рад вештачко језеро, што је још један показатељ успеха, а имамо 365 дана рада хотела 'Бистрица' и 200 дана рада ски-центра, што је у поређењу с прошлом сезоном укупно повећање за 52 одсто.

Први смо у региону отворили зимску сезону и последњи затворили. Финансијски показатељи су надмашили сва очекивања, приходи само од скијалишта су готово 5.500.000 КМ, а прошле године су били 2.875.378 КМ, што је за 91 одсто више, док је хотел 'Бистрица' остварио приходе боље за 21 одсто. Код прихода скијалишта бих нагласио да смо од ски-школа зарадили 80.000 КМ, док прошле године оваква врста прихода није постојала, затим од наплате паркинга смо зарадили 174.000 КМ, што је за 400 одсто више у односу на прошлу годину. Наравно, број вожњи прати овај тренд, па је овогодишњи број вожњи од 1.510.000 већи за 52 одсто у односу на прошлу годину.

Предузеће је било озбиљан губиташ и терет Републици, а сада је први пут после осам година исказан позитиван пословни резултат у износу од 544.798 КМ.

Поређења ради, прошлогодишњи резултат је био 4.356.116 КМ у минусу. Да би се стекла комплетна слика, важно је напоменути да смо водили рачуна и о трошковима и имали домаћински приступ у пословању и тако смо постигли уштеде у пословању у износу од преко 20 милиона КМ.

А најреалнији показатељ према којем се све туристичке дестинације вреднују је цена у реал естатеу. После протекле зимске сезоне цена у реал естатеу на Јахорини је порасла за преко четири пута. Почело је да влада интересовање за Јахорину кад великог броја домаћих и страних инвеститора, а у овом тренутку имамо четири велика градилишта. Посебно бих истакао да нам посета Савеза словеначких ски-центара и светских туристичких агенција много значи јер лично сматрам да је будућност туризма у повезивању и сарадњи. Премијерно најављујем да смо договорили сарадњу с њима и да ће ски-пас са Јахорине важити у свим словеначким ски-центрима и обрнуто. За мене то није изненађење, јер сам од почетка веровао у то да Јахорина има тај потенцијал и да има најбољи однос цене и квалитета и да је потребно да прође само једна сезона да то покажемо и да сви то препознају”, изјавио је господин Дејан Љевнаић, директор ОЦ “Јахорина”.

Код инвестиционих радова нагласио је да ће за сљедећу зимску сезону бити комплетно изграђен и завршен систем за вјештачко осњежавање произвођача “Тецхноалпин”, којим ће бити повезано цијело скијалиште са 40 лансера и 20 топова, и на овај начин ће се елиминисати највећи недостатак који је погађао Јахорину, а то је недостатак снијега. Од ове сезоне Јахорина никада више неће имати проблем са снијегом. Сада је изграђена сигурност у снијег и успјешне зимске сезоне на Јахорини. Уз изградњу система, изграђене су и маркиране нове и проширене и ублажене постојеће ски-стазе укупне дужине 40 км, међу којима су и хомологоване стазе за дисциплине СЛ, ГС, СГ и спуст.

Тренутно су на терену машине које припремају за предстојећу зиму пет нових стаза, четири благе и олимпијски спуст, стазу коју су скијаши највише тражили. Поред тога, планирано је и да се освијетли око три км најфреквентнијих стаза. На врху планине изграђено је, највеће на Балкану, вјештачко језеро од 75.000 м3 које ће служити и љети и зими и које ће природним падом осњежавати јахоринске стазе. Једном ријечју, Јахорина је у континуитету највеће градилиште у Републици Српској, а још од 1984. године, од Олимпијаде, се не памте радови у оволиком обиму.

Олимпијски центар “Јахорина” за предстојећу зимску сезону планира отварање система за осњежавање уз концерт Цеце Ражнатовић, 1. децембра 2018, и отварање сезоне “Ретро Ски опенинг” уз концерт “Црвене јабуке” и занимљива дешавања од 13. до 16. децембра 2018. Ова зимска сезона ће бити посебна за све, јер је у фебруару Олимпијада за младе EYOF, од 9. до 16. фебруара 2019, којом ће буквално бити враћен стари олимпијски сјај Јахорини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана