Игор Младиновић креативни директор агенције Imago Ogilvy dobitnice kanskog Lava, dolazi na 5. Play Media Day!

PR
Игор Младиновић креативни директор агенције Imago Ogilvy dobitnice kanskog Lava, dolazi na 5. Play Media Day!

Игор Младиновић је главни креативни директор водеће хрватске рекламне агенције Imago Ogilvy, прве хрватске агенције која је освојила Лава у Кану.

Посљедњих 15 година успјешно плови рекламним водама, иако факултетска диплома коју посједује нема везе са креативном индустријом. Ипак, Факултет машинства и бродоградње био му је користан из једног разлога – да схвати чиме не жели да се бави у животу. Игор је одличан примјер колико је живот непредвидив и како се снови могу остварити уколико нешто довољно желимо. Биће задовољан ако на 5. Play Media Day-у успије инспирисати људе да крену сличним путем или буду бољи од њега, или ако помогне некима да схвате шта не желе у животу. Ми, ипак, вјерујемо, да ће својом причом и примјером, понудити публици и пуно више од тога.

Познато је да прави најбоље штрукле, а зна и најбоље рецепте за успјешне кампање, награде и побједе.

* Како се развијала Ваша каријера до сада?

Младиновић: Долазим из Загреба, а тамо сам и рођен прије 41 годину. У те четири деценије ми се адреса становања кретала у радијусу од неких 500 метара, што ме чини поприличним микролокалпатриотом. Свијет сам увијек користио за инспирацију, а тај јужни дио Загреба за живот и стварање. Завршио сам Гимназију, чисто да одгодим одлуку о томе шта ћу радити у животу, а након тога сам дипломирао машинство и бродоградњу, да се и службено увјерим шта сигурно нећу радити у животу. Након факултета сам годину дана радио ништа. Али када су већ озбиљно почеле пристизати понуде разних машинских компанија, морао сам се активирати и коначно их све одбити, како бих се запослио у рекламној агенцији. Први посао ми је био у McCann-у на позицији којој нисам знао прочитати ни име, нити сам знао шта значи – junior copywriter. Само сам желио радити рекламе. Прво је с те титуле отпало 'јуниор', а онда сам кроз пар идућих година прошао све степенице унутар креативног одјела, да бих посљедње  четири године радио на позицији главног креативног директора. С те позиције прелазим у Imago Ogilvy гдје радим до данас, тренутно на позицији главног креативног директора.

* Највећи пословни успјех?

Младиновић: Могу рећи да имам два пословна успјеха, први је то што сам након 16 година још увијек активно у овој струци, а други је тај што сам дошао у Imago, мјесто гдје сам могао дати највише и најбоље од себе.

* Imago агенција је добила велико признање на најрелевантнијем фестивалу за оглашавање на свијету, када је освојила канског Лава. Са ове дистанце, шта мислите, шта Вас је издвојило из мора пријављених пројеката?

Младиновић: Сви који су икад били чланови неког жирија креативног оглашавања знају да је фактор среће незаобилазан. Предуслов је да имаш изврстан рад, али међу 10 000 изврсних радова (од четрдесетак хиљада пријављених) ти треба пуно среће да би искочио. Увјерен сам да су радови које смо на фестивал пријављивали и након овог побједничког, једнако добри или чак и бољи, али једноставно нису прошли. Ко своје задовољство условљава наградом у Кану, већину живота је несретан. Узрок мог задовољства је добро одрађен посао и нешто вриједно што остаје иза њега, а награда је ту само посљедица која може или не мора доћи.

* Шта учесници 5. Play Media Day-а могу очекивати од Вас, какав садржај ћете им понудити?

Младиновић: Па могу очекивати мене, то је сигурно. Пуно више од тога не обећавам. Нисам од оних који вјерују у моћ едукације путем предавања и зато ћу покушати бити непретенциозан. Не могу ја тамо никога ништа научити, могу некоме бити инспирација, некоме отворити неке чакре или можда некога и одвратити од овог посла. И то је све. Надам се да ће ипак бити највише оних које ћу инспирисати да крену сличним путем и буду бољи од мене.

* Која тема ће бити у фокусу?

Младиновић: Тема у фокусу ће бити креативност као филозофија живота, јер то је нешто у шта вјерујем и што живим. Све друго су нијансе.

* Које бисте актуелне проблеме навели са којима се сусреће регионална креативна индустрија?

Младиновић: Мислим да се ради о својеврсној кризи идентитета. Мало би се било партнер клијентима, мало савјетник, мало умјетник, мало хуманитарац, а све то уз велике профите и буџете, које више нико не жели платити. Концепт класичне рекламне агенције је нестао и то је логична еволуција. Неке агенције су током те еволуције изумрле, а ове које су преживјеле још увијек траже своју улогу у том новом хранидбеном ланцу.

* А тренутни трендови у области којом се бавите?

Главни тренд већ годинама је бити релевантан саучесник живота потрошача. Неки то раде успјешно, а неки изгледају као напоран комшија који ти звони на врата, јер би се хтио дружити, а ти се правиш да ниси код куће.

 

Не пропусти Игорово предавање 05.06. у CineStar 4DX Delta Planet, као и мноштво других инспиративних предавања и панела.

 

Више о петом регионалном комуникацијском догађају Play Media Day доступно је на www.playmediaday.com. Обезбиједи своје мјесто на вријеме, међу више од 1000 учесника из области креативне индустрије, уз 50% попуста до 01.03.

Видимо се на Play Media Day!

Комуникација је бесконачна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана