Ed Sheeran vs. Петар Грашо: Емитиује ли радио стално исту музику?

PR
Ed Sheeran vs. Петар Грашо: Емитиује ли радио стално исту музику?

Загреб . – Форматирани радио често се доживљава као баук и непријатељ сваке креативности, иако су такве радијске станице у правилу при врховима листе слушаности. Већина успјешних радија на тржишту има између 240 и 800 пјесама у ротацији, иако су им фонотеке вишеструко богатије. Зашто је томе тако - моћи ће се дознати на интерактивној радионици “Еd Sheeran vs. Петар Грашо” у склопу Weekend Media Festivalа у Ровињу.

Сва релевантна истраживања говоре да између двије трећине и три четвртине испитаника радио највише слуша због музике. Пјесме у етеру и начин њихова распореда одговорне су за одабир радија који се слуша, а већ након двије “лоше пјесме” заредом слушаоци траже неку нову фреквенцију.

“Радио и даље има највећи досег међу медијским платформама, најчешћи је канал путем којега се дознаје за нову музику и медијска платформа којој се у Европи највише вјерује. Радио не само да није мртав нити умире, радио је заправо у великом успону. За то је заслужан и начин креирања музичког пословног модела, због чега је ова радионица незаобилазна за све који се баве или желе бавити радијским бизнисом”, истиче директор програма Weekend Media Festivalа Никола Врдољак.

Судионици радионице моћи ће и форматирати властити радио темељем резултата брзог тестирања музичких афинитета. Weekend ће тако добити свој W-FM, заснован на стварним подацима о томе колико слушаoци времена проводе уз радио и какав радио би жељели слушати.

“На примјеру виртуалног W-FM радија, анализирћемо мора ли нови хит Еd Sheeran бити емитован свака четири сата. Задатак није лаган, јер ћемо симулирати и реалан тржишни увјет да тако форматирана радијска станица буде профитабилна у стварном свијету. Позабавићемо се и уласком домаће музикее у програме радијских станица и зашто ту постоји разлика између жеља и реализације”, каже Горан Комерички, један од судионика радионице.

Радионица “Ед Sheeran vs.  Петар Грашо” тек је мали дио изнимно богатог програма 12. Weekend Media Festivalа, у којем судјелује више од 150 предавача и панелиста.

У Ровињу се од 19. до 22. септембра очекује и долазак више од 5000 судионика фестивала из свих земаља регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана