Држава и Алпис заједно у превенцији зависности од игара на срећу

PR
Држава и Алпис заједно у превенцији зависности од игара на срећу

Сви запослени у компанијама чланицама Асоцијације легалних приређивача игара на срећу, проћи ће обуке стручњака Клиничког центра како би препознали зависност у настајању код играча

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу и Универзитетски клинички центар Републике Српске потписали су Уговор о сарадњи којим је предвиђена едукација запослених у компанијама чланицама АЛПИС-а, како би у директној комуникацији са играчима реаговали на прве симптоме евентуалне зависности од игара на срећу.

Постављајући друштвену одговорност у фокус свог рада, чланице АЛПИС-а међу којима су компањие Mozzart, Meredian и Premier, одлучиле су да дају допринос у превенцији зависности. Значај сарадње је у томе да се ова појава сузбија у настајању, али и подиже свијест о могућим изазовима које са собом носи играње на срећу. Око 600 запослених проћи ће обуку доктора и стручњака једине релеватне, државне установе који ће их оспособити да препознају потенцијалну зависност код играча у раним фазама.

  • Значај обука је у томе да сви запослени на уплатно исплатним мјестима могу лако да препознају чак и прве симптоме зависности од игара на срећу. Играчи понекад нису свјесни да имају проблем или не знају да ли се, и коме могу обратити за помоћ. Сматрам да су опасне медијске лицитације о наводном броју зависника и да произвољно изношење бројки ради таблоидних новинских наслова никоме не иде у корист. Изузетно смо поносни што је држава препознала наше напоре и што ћемо одсада заједно да радимо на превенцији овог проблема, објаснио је директор АПЛИС-а, Милутин Ћосић.

            Пројекат ће водити и реализовати обучени доктори Одељења за лијечење болести зависности Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на чијем челу се налази др Владо Ђајић.

  • Сматрамо да је сарадња са АЛПИС-ом велики корак у спрјечавању зависности од игара на срећу, али и у општем унапређењу здравља становника Републике Српске. Веома је битно да запослени у компанијама, који су у свакодневном контакту са играчима, могу да препознају потенцијалне зависнике. Наша очекивања су велика, имајући у виду да су и до сада наше превентивне активности биле веома корисне. Посебно цијенимо ангажовање чланица АЛПИС-А као друштвено одговорних компанија, и драго нам је што су у нама препознали потенцијал да овај велики, заједнички пројекат спроведемо што успјешније, истакао је Ђајић.

Слични модели превенције користе се у многим државама свијета, а овај који ће се примјењивати у Републици Српској организован је по угледу на модел из Србије гдје се већ осам година веома успјешно примјењује пројекат са називом „Могуће је прекинути". Настао на основу богатог искуства чланица Удружења приређивача игара на срећу у Републици Србији, пројекат је значајно подигао свијест о потреби јачања друштвене одговорности, посебно у домену одговорног приређивања игара на срећу и показао да је кључ успјеха у сарадњи са значајним организацијама и релевантним институцијама на локалном нивоу.

Како би играчима омогућили доступаност потребних информација, приређивачи игара на срећу и Клинички центар ће заједнички припремити промотивне материјале (брошуре, постере, флајере) који ће својим садржајем да указују на изазове стварања зависности од игара на срећу, начине превенције и упутити их гдје могу да потраже помоћ.

Како игре на срећу у цијелом свијету представљају забаву, у АЛПИС-у желе да тако буде и остане и у Републици Српској. Због тога инсистирају на одговорном приређивању игара на срећу што подразумијева и усавршавање и едукацију запослених у компанијама чланицама чему ће сарадња са Клиничким центром свакако допринијети.

Мање од 1% патолошких коцкара

Истраживање Свјетске здравствене организације као и резултати истраживања енглеске Државне комисије за игре на срећу, показују да се мање од један посто одрасле популације суочава са проблемима зависности од игара на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана