Директно погажена правна правила ЕУ - пријети вишемилионска штета Републици Српској

ЗАКУПЉЕН ПРОСТОР
Директно погажена правна правила ЕУ - пријети вишемилионска штета Републици Српској

Надлежни државни органи образлажући разлоге за његово доношење су навели да овим законом лутрија треба да приходује средства од ове индустрије, а не приватне компаније као што је то до сада било.

Те изјаве су скандалозне јер су карактеристичне за државна уређења комунистичких држава из прошлог вијека које гаје принцип државног интервенционизма, национализације приватних компанија, имовине и ресурса како би се искоријенио сваки вид приватног предузетништва. Држава која тежи уласку у ЕУ никако не смије гајити ове принципе који су карактеристични за социјалистичке режиме Хуга Чавеза или Фидела Кастра, градећи при томе законодавну праксу која тежи уништавању приватног капитала и предузетништва.

Напомињемо да је у ЕУ најоштрије забрањен сваки вид монопола, државног интервенционизма и протекционизма. Ниједна држава ЕУ није креирала овакав закон како би на почетку прво уништила приватне компаније, а послије креирала монопол зарад државне компаније - државне лутрије.                               

Устав у Републици Српској је у свом члану 5. прописао да се Уставно уређење Републике Српске темељи на тржишној привреди.

Такође у члану 52. Устава недвосмислено је прописано да су забрањени сви монополи.

Овај закон апсолутно крши све ове одредбе Устава и ни у једној држави ЕУ не постоје државни монополи на бази уништавања приватних компанија. Развијена тржишна привреда и слободно приређивање по тржишним условима су један од основних постулата ЕУ и потпуно је невјероватно да држава која тежи уласку у ЕУ предлаже законе који својим одредбама прописују уништење приватног капитала зарад јачања неке државне компаније.

Уколико овакав закон буде усвојен, приређивачи ће своју заштиту затражити пред Уставним судом као и пред Међународним судом правде у Стразбуру, јер овај закон представља не само грубо кршење Устава, већ и велики број међународних правних правила која гарантују слободно предузетништво и слободну тржишну утакмицу међу привредним субјектима.

Поједине чланове овог закона засигурно ће укинути Уставни суд, а оно што не буде укинуто од стране Уставног суда, засигурно ће ван снаге ставити Међународни суд правде у Стразбуру. Због свега тога Република Српска ће морати да плати милионске одштете компанијама због овог закона.

Протест због закона - приватне компаније обуставиле рад

Све компаније које се баве приређивањем игара на срећу су у понедјељак, 11. марта, затвориле своје пословнице широм Републике Српске из протеста због прописаних одредаба закона који се нашао на усвајању у Скупштини Републике Српске. На овај начин приређивачи желе да скрену пажњу јавности и парламентараца на катастрофалне посљедице доношења овог закона како на буџет Републике Српске, тако и на приватне компаније које се баве овом дјелатношћу, али и запослене који ће засигурно остати без посла уколико овако предложен закон буде усвојен. На основу анализе еминентних стручњака економског института из Београда, буџет Републике Српске годишње приходује око 60 милиона марака од индустрије игара на срећу. То су разни порези, паушали, доприноси, таксе и друга јавна давања. У индустрији игара на срећу директно ради око 2.500 људи, а кроз закуп пословних простора и партнерски однос с другим фирмама - добављачима, индустријом намјештаја, ИТ компанијама итд. од ове индустрије живи око 15.000 људи у Републици Српској.

Након усвајања предложених измјена Република Српска ће остати без тих прихода у потпуности, односно оствариће се све оно што ми најављујемо већ више дана - до огромних губитака за буџет Републике. Чим овај закон ступи на снагу, приређивачи ће затворити пословнице и отпустити раднике и држава од нас послије неће моћи добити ништа, а камоли повећање буџетских прихода како то најављују државни органи.

Овдје морамо истаћи да гашењем легалне индустрије игара на срећу, за новац из буџета ће бити ускраћени и пројекти и програми који:

а) се баве социјалном заштитом и хуманитарном дјелатношћу,

б) се баве проблемима и задовољавањем потреба лица

са инвалидитетом,

в) се баве културом,

г) се баве ванинституционалним образовањем и васпитањем дјеце и омладине,

д) доприносе развоју спорта,

ђ) доприносе борби против дроге и свих облика зависности,

е) се баве развојем цивилног друштва - установе културе

- центри за социјални рад.

Позивамо посланике Скупштине Републике Српске да не усвоје овај закон и спријече уништење легалне индустрије игара на срећу у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана