Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина: Поносан сам на чињеницу да на Јахорни градимо више него икад, али знам да увијек може и боље

Г.С.
Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина: Поносан сам на чињеницу да на Јахорни градимо више него икад, али знам да увијек може и боље

“Током претходне четири године реализовали смо низ пројеката на Јахорини, створили смо повољне услове за инвестирање и наш пословни резултат у односу на базну 2016. годину повећан је за 600 одсто.

Подршка и разумијевање члана предсједништва Милорада Додика од самог почетка, а након тога и предсједника Радована Вишковића је била кључна за остварени успјех на Јахорини. Част ми је да радим за народ и Владу РС и зато се још више трудимо и радимо на томе да Јахорина иде напријед, а све што урадимо остављамо онима који долазе иза нас, младима” каже директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић. За наш лист сумирао је досадашње пословне резултате остварене на Јахорини.

1. Много сте урадили у претходном периоду, годишње 20 пројеката паралелно. Створили сте позитивну климу за инвеститоре, на који начин?

Тренутно, уз подршку и гаранцију Владе Републике Српске, радимо на низу инвестиција вриједности 99 милиона КМ. Поред наших активности, на Јахорини се тренутно гради на преко 250.000 м2 инвестиција у хотелске објекте и апартмане уколико то помножимо са цијеном квадрата од 5.000 КМ колико је тренутно квадрат на Јахорини дођемо по податка да се ради о 1.250.000.000 КМ приватног капитала. Јахорина има величанствену природу, само је потребно да више радимо.

Захваљујући инвестицијама које смо пажљиво бирали и којима паметно управљамо створили смо више него повољне услове за инвестирање. За нас је најважније да урадимо све што можемо да људима обезбиједимо бољи живот. Уложили смо у систем осњежавања који гарантује више од 130 дана скијања годишње. Инвестирали смо и у љетне садржаје и забиљежили повећање за 3.000 одсто у односу на базну сезону. Загарантованим скијањем, побољшањем скијашке инфраструктуре и љетном сезоном на Јахорини, која траје више од 60 дана, створили смо сигурност инвеститорима и то не само на Јахорини, већ и на Палама и у Источном Сарајеву. Будимо реални, захваљујући господину Додику, свуда се гради. Сваки пут кад одем у Источно Сарајево, ту видим ново градилиште или свјеже завршене објекте. 

 

2. Пандемија корона вируса је утицала на цијели свијет, дошло је до масовног отпуштања радне снаге у готово свим гранама привреде  посебно у туризму и угоститељству. Да ли сте се и Ви сусрели са овим проблемом?

У цијелом свом досадашњем раду највише сам поносан на чињеницу да смо у вријеме велике кризе обезбиједили људима сигурност. У односу на базну годину, 2016. након које смо преузели управљање Олимпијским центром Јахорина са 48 радника на одређено и 3 на неодређено, број радника смо повећали на 88 на одређено и 180 на неодређено. Мислим да је то наш највећи успјех.

Сачували смо сва радна мјеста и запошљавали нову радну снагу у вријеме када су многи вршили отпуштања. Директно од Јахорине зависи 3.000 радника, а ми смо успјели да сачувамо свако радно мјесто и повећали број људи које смо запослили. Не постоји локална фирма која не пружа своје услуге на Јахорини. Вјерујем да ћемо за три године на Јахорини запослити све људе из региона и да ћемо тражити раднике у ширем окружењу.

 3. Шта је тајна Вашег успјеха?

Мислим да морамо ићи корак испред и да планирамо наше кораке на вријеме. Ми као Олимпијски центар Јахорина смо управо зато и постигли добар резултат. Планирање, добро предвиђање ситуација доводи до резултата. Оно што је такође веома битно је разумијевање, подршка и добра сарадња са непосредно надређенима, а то су Надзорни одбор и ресорни министар, господин Ћорић. У овој сезони смо очекивали да ће бити ситуација са вирусом корона па смо пооштрили мјере у ски-центру, давали смо ковид гаранције свим скијашима у моменту када су букирали и направили смо историјски резултат. На Јахорини је ове године било 265.000 скијаша, чија је просјечна потрошња око 1.000 КМ, долазимо до износа од 265.000.000 КМ и ако на то додамо ону 1.250.000.000 КМ од инвестиција, долазимо до закључка да су инвестиције на Јахорини биле добро одабране и брзо реализоване што је јако битно. Цијена реал естатеа се повећала за 12 пута.

Јахорина је добар амбијент и спој великог природног потенцијала, добрих људи и добрих домаћина, доброг гео положаја са близином међународног аеродрома и инвестиција којима се добро управља. Сматрам да смо захваљујући свему овоме направили резултат о којем ће да се прича и који ће да се изучава у неком наредном периоду, и на томе честитам запосленима и Олимпијском центру Јахорина, којима и приписујем ове успјехе.

Олимпијска планина Јахорина - у нову зимску сезону са пет нових инсталација

Јахорина, олимпијска планина са дугом традицијом, овог љета доживјела је врхунац инфраструктурних радова који су обиљежили њен убрзан развој током претходних пар година. Ово је вријеме када убједљиво највише градимо. Не постоји ни једно вријеме у историји Јахорине да је грађено ни 40% онога што градимо данас. То је могуће само када имате стабилне планове и визију. Велики инвестициони пројекти који подразумијевају изградњу најмодернијег система осњежавања, уређења ски-стаза, нових лифтова и кабинске гондоле, освјетљења, измјену визуелног идентитета били су добра увертира за до сада највећи инвестициони период који је тренутно у току. Захваљујући новим пројектима Јахорина зимску ски-сезону 2021/22 дочекује најспремнија и са до сада најбољом понудом за скијаше и љубитеље зиме на планини. Конкретно овог љета се гради чак пет нових инсталација које ће капацитет скијалишта повећати за дупло, за чак 9.500 скијаша на сат. Када завршимо све ове пројекте Јахорина ће бити број 1 ски-центар у овом дијелу Европе.

ГОНДОЛА ПОЉИЦЕ – Огромна инвестиција, најважнији пројекат је најсавременија гондола на најфреквентнијој локацији Пољице, са најновијом технологијом, свјетлосним ефектима, најновијим кабинама и повећаним капацитетом од 3.600 скијаша на сат. Њен полаз и излаз ће креирати позната италијанска дизајнерска кућа Пинифарина. У полаз ће бити смјештена сва продајна мјеста и други пратећи садржаји, а излаз ће бити повезан топлом везом са Олимпијским баром.

ШЕСТОСЈЕДНЕ ЖИЧАРЕ РАЈСКА ДОЛИНА И ОБУЋИНА БАРЕ – У току су радови и на изградњи два шестосједа, радови на изградњи шестосједа у Рајској долини, чији ће капацитет бити 2.400 скијаша на сат, су већ у одмаклој фази. Планирано је и пребацивање инсталације шестосјед Пољице са капацитетом од 2.400 скијаша на сат у насеље Трново, гдје се тренутно врше радови на уређењу терена. Овај дио Јахорине добија и нове ски-стазе које ће бити прекривене системом осњежавања, али и ски-вртић са покретном траком и забавним реквизитима за најмлађе.

ДВА СКИ-ЛИФТА ТИПА СИДРО – Најљепши дио Јахорине, чувена Рајска долина, биће употпуњена са још два ски-лифта, названа Јавор, који ће превозити скијаше скроз до полаза стазе Спуст гдје се 1984. године одржало олимпијско такмичење. Капацитет ове двије инсталације је укупно 1950 скијаша на сат.

СИСТЕМ ОСЊЕЖАВАЊА НА 7 КМ СКИ-СТАЗА – Већ постојећи, Тецхноалпин систем осњежавања добија своју надоградњу на 7 км ски-стаза. У плану је да се изврши уградња укупно 29 уређаја од чега 15 лансера и 14 снијежних топова. Имплементацијом овог пројекта Јахорина ће имати укупно 18 км ски-стаза прекривених системом за вјештачко осњежавање.

ОСВЈЕТЉЕЊЕ СКИ-СТАЗЕ НОВАК ЂОКОВИЋ – Једина планина која је добила ту привилегију да њена ски-стаза носи назив најбољег тенисера Новака Ђоковића. Љубитељи ноћног скијања ће се сигурно обрадовати пројекту осветљења управо ове ски-стазе - Новак Ђоковић, дужине 1.000 м које ће додатно проширити понуду у вечерњем термину на укупно 5 км ски-стаза за ноћно скијање.

МОДЕРНИЗАЦИЈА ДВОСЈЕДА ОГОРЈЕЛИЦА – Полазна и излазна станица чувеног двосједа Огорјелица, који је највећи подсјетник на период Олимпијаде, добиће нови модернији изглед. Изглед овог пројекта већ изазива сјајне реакције и мноштво позитивних коментара.

ПРОШИРЕЊЕ УГОСТИТЕЉСКОГ ОБЈЕКТА ОЛИМПИЈСКИ БАР – Угоститељски објекат познат по најбољој гастрономској понуди смјештен на самом врху планине, код великог језера добија нову терасу са најљепшим погледом на планинске врхове. Тераса Олимпијског бара се шири за 400м2, на двије етаже, са још једном кухињом и свим пратећим елементима.  У свом обновљеном амбијенту Олимпијски бар ће моћи да прими знатно већи број љубитеља планине.

ZIP LINE - Нови адреналински садржај, смјештен на  врху Јахорине, зип лине  дужине 250м прелази најатрактивнијим дијелом Јахорине и омогућава гостима да уживају у нестварном погледу и доживљају лета небом изнад великог језера. Било да изаберете лет љети или зими, у јутарњем или вечерњем термину ужитак је неминован. Препусти се природи и загрли врхове!

 

Драга дјецо,

Олимпијски центар Јахорина организује конкурс под називом “Буди дијете Јахорине”. Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних и средњих школа са подручја града Источно Сарајево, свих шест општина. Конкурс ће се реализовати у периоду од 1. јула до 1. октобра 2021. године. Ученици се могу пријавити путем формулара на сајту www.oc-jahorina.com  

На конкурс се могу пријавити ученици са свим врстама ликовних, литерарних радова, те са фотографијом или видео-снимком. Циљ је да кроз све врсте умјетничког изражавања на креативан начин представите своје виђење Јахорине, олимпијске планине.

Побједници конкурса ће добити персонализоване сезонске ски-карте за зимску сезону 2021/22. 

ОСВОЈИ ВРХОВЕ И БАШ ТИ БУДИ ДИЈЕТЕ ЈАХОРИНЕ!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана