Дејан Љевнаић, директор ОЦ “Јахорина”: После најуспешније скијашке сезоне икада, Јахорина је спремна и за лето

Глас Српске
Дејан Љевнаић, директор ОЦ “Јахорина”: После најуспешније скијашке сезоне икада, Јахорина је спремна и за лето

Најуспешнија скијашка сезона на Јахорини је за нама. После 131 дан рада, ОЦ Јахорина је званично ски-центар са највећим бројем дана рада у региону, што је до сада незапамћено на Јахорини.

 Рекордни приходи ОЦ “Јахорина” који су премашили приходе од збира прошле две сезоне за 1.000.000 КМ, рекордно повећање од 50% броја скијаша, односно 185.000 скијаша који су уживали на олимпијској планини, као и рекордно повећање од преко 50% броја вожњи, односно готово 1.500.000 вожњи су параметри који су обавезали нови менаџмент ОЦ “Јахорина” да у предстојећој летњој сезони наставе са оваквим успесима.  

1. Шта су највеће позитивне промене у сезони иза нас?

Када смо пре седам месеци дошли на чело Олимпијског центра, мој тим и ја, почели смо у исто време да уређујемо све сегменте пословања и упоредо са тим радили на реализацији инвестиција на унапређењу Јахорине као дестинације. Сада могу поносно рећи да смо испунили већину задатака, али и да смо урадили и много више од оног што смо планирали.

У сезони иза нас имамо само задовољне скијаше који су могли да скијају на 35 км новоуређених благих, широких стаза, заштићених ветроуставима, да се обучавају на два нова полигона за обуку, да несметано купе карту на продајним местима која су реновирана и чији је број дупло повећан и да свој аутомобиле без гужве паркирају на три нова паркинг простора. Поред инвестиција на уређењу и продужењу стаза и прилагођавања скијалишта најмлађим и комерцијалним скијашима и рекордних резултата ОЦ “Јахорине”, разлика се види у позитивним приступу свих сегмената на планини, као и бољим приходима свих сегмената на планини за минимум 30%. Мислим на хотелијере, ски-школе, угоститеље... и на то да смо од скоро сваког од њих добили захтев за надоградњу и проширење смештајних или угоститељских капацитета, као и све веће интересовање туристичких агенција  и станих и домаћих за продају аранжмана и ски-карата за наредну сезону.

Једноставно свеукупна клима на Јахорини се променила, као да су сви чекали да се “нешто” догоди и да кренемо сви заједно ка напред. Поред самог скијалишног простора, водили смо се домаћинским приступом и изван самог скијалишта, уредили смо прилазак ски-центру и обогатили га Олимпијским круговима, који су постали симбол планине, обраћали смо пажњу на ситнице, иницирали и учествовали у решавању свих потенцијалних проблема за скијаше и посетиоце.

Оно на шта смо највише поносни је то да смо омогућили чак 11.200 карата за децу са општина Источног Сарајева да бесплатно скијају и да смо добили одличан фидбек. Деца су први пут дошла на Јахорину и проскијала, али су нам се поверавали и старији становници да им је много жао зашто у њихово време није постојала ова могућност и да због тога данас не скијају.

2. Које резултате бисте издвојили из протекле зимске сезоне?

Изузетно смо поносни на чињеницу да смо ове године оборили рекорде у свим сегментима пословања и имали позитиван утицај на развој привреде овог региона Републике Српске. Први пут после осам година исказан је позитиван пословни резултат ОЦ “Јахорина” у износу од 544.798 КМ. Поређења ради прошлогодишњи резултат је био 4.356.116 КМ у минусу. Овогодишњи приход од 5.300.000 КМ само од продаје карата бољи је за 86% од прошле сезоне, што ће се тек позитивно одразити на следећи пословни резултат. Ако узмемо као параметар да је сваки скијаш на планини потрошио у просеку 500 КМ, можемо рећи да је индиректан приход од туристичке потрошње на Јахорини око 92.000.000 КМ, а да при том не узмемо у обзир посетиоце Јахорине који не скијају, а којих према истраживањима има исто колико и скијаша. Уз све ове позитивне показатеље, чак смо успели и да постигнемо уштеде у различитим сегментима пословања у износу од више од 15 милиона КМ, али и нове приходе који до сада нису постојали, као што су приходи од маркетинга и ски-школа. Желим да истакнем да највећу захвалност дугујемо председнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Републике Српске који су нас несебично подржали када нам је највише требало.

3. Да ли су се инвестиције које сте реализовали позитивно одразиле на скијаше?

Када смо планирали инвестиције крајњи циљ нам је био да имамо задовољног скијаша којем ћемо поред перфектно уређених стаза и система жичара и на првом месту безбедности понудити и додатну вредност и разлог да се врати на Јахорину.

Сматрам да све што смо урадили на Јахорини и инвестиције и друге активности на унапређењу ски-центра су скијаши позитивно прихватили, а доказ је и то да смо достигли број од 1.500.000 вожњи у току сезоне, што је за 50 процената више него прошле сезоне, ове године је први пут остварена милионита вожња и то већ средином фебруара. Током Сретења смо имали невероватних 20.000 скијаша, а у једном дану смо на нашим новоуређеним стазама угостили чак 5.500 скијаша. Да су скијаши задовољни са Јахорином говори и то да постоји велико интересовање регионалних агенција за сарадњу са нама и да је већ  почео букинг за следећу зимску сезону. Свакако, највеће признање нам је долазак Олимпијских игара за младе које ће се одржати у фебруару следеће године.

Ове године смо започели пројекат система за вештачко оснежавање, изградили смо вештачко језеро на врху планине величине 95.000 м3, које ће бити и летња атракција, а уговорили смо са највећом светском компанијом за производњу система за вештачко оснежавање “Техноалпином” оснежавање стаза које повезују цело скијалиште. Радове смо већ отпочели, екипе су на терену, тако да Јахорина званично од следеће сезоне ће имати сигурност у снег и скијаши више никада неће морати да се питају да ли има снега, сигурно ће га бити!

4. Јахорина је позната и по доброј забави, шта сте урадили у вези с тим питањем?

Сезону на Јахорини су обележила и богата забавна и такмичарска дешавања као што су Ски-опенинг, дочек Нове године уз више од 20.000 посетилаца који су уживали уз музику једне од највећих звезда данашњице Жељка Јоксимовића, па први зимски Еџит Фестивал 84 који је за 4 дана привукао преко 20.000 љубитеља одличне забаве и доброг скијања. Планирамо да ови забавни догађаји постану традиционални и да се сваке године одржавају на Јахорини. Важно је напоменути да је Еџит одржан средином марта и да је прошлих година на Јахорини највише било до 100 људи дневно, а сада, са Еџитом, чак 20.000 људи, што је невероватан успех.

Реализована су успешно и тестна такмичења за Олимпијске игре младих које ће се одржати следеће сезоне, потом “Трка познатих љубитеља Јахорине”, када је олимпијска планина угостила неке од највећих легенди из света скијања, попут Алберта Томбе, Бојана Крижаја, Јурета Кошира али и многих других, који су са планине понијели само позитивне утиске, као и “Трка амбасадора” када је Јахорина била центар дешавања за дипломатски кор земаља широм света. Успели смо да организујемо и Хуманитарну трку и искористимо наше ресурсе да помогнемо онима којима је помоћ била најпотребнија.

Прошле недеље је одржан и Економски бизнис форум, који је био најпосећенији до сад и који је имао веома интересантне теме посвећене регионалном развоју, али и на којем је ОЦ “Јахорина” издвојен као успешан пример да се системским приступом и радом могу постићи невероватни успеси.

5. Какви су Вам планови за летњу сезону?

Наш план је да Јахорина ради 365 дана у години и већ увелико припремамо летњу сезону која ће бити достојна протеклој најуспешнијој зимској сезони. Прво на реду је крајем јуна велико отварање летње сезоне уз богат забавни и музички програм. Поред панорамске вожње, шетње и вожње бицикала, спуштања тјубинг стазом, обогатићемо адреналинске и забавне садржаје и оживети врх планине, где ћемо поред новог језера на врху Пољица уредити простор за шетњу и одмор и направити скијање на води.

Током лета смо већ уговорили велики број припрема спортиста и конгреса на Јахорини, потрудићемо се да организујемо велики број промоција, а неке од њих можете већ видети на нашем сајту и друштвеним мрежама. Крајем јула је и велика међународна трка Ultra Trail коју смо подржали у организацији.

Радимо и на регионалном увезивању, направили смо заједничку карту са Sunnylandом која ће моћи да се купи и код њих и код нас и преговарамо и са Гондолом Сарајево да нам се прикључи.

 

6. Да ли већ планирате и о следећој зимској сезони, јер сте сами себи поставили тежак задатак резултатима протекле сезоне?

Наравно, за наредну зимску сезону што се тиче инфраструктурних улагања планирамо да завршимо систем за вештачко оснежавање који ће увезати цело скијалиште у једну функционалну целину и са којим ћемо скијашима на Јахорини дати сигурност у снег. Поред тога већ смо покренули набавке за пројектовање нових ски-стаза и у зависности од буџета ћемо их реализовати. Приоритет ће нам бити да поново оживимо стазу Олимпијски спуст. На захтев ски-школа и почетника, урадићемо још један скиполигон. Даље већ урађене стазе ћемо хомологовати, тако да ће Јахорина од следеће сезоне имати хомологоване стазе по ФИС стандардима за све 4 ФИС дисциплине слалом, велеслалом, супер Г и спуст.

Наредна сезона ће нам бити веома богата забавним и такмичарским догађајима. Планирамо велико отварање сезоне Ски-опенинг средином децембра, које смо већ почели да припремамо и тренутно преговарамо са највећим звездама на нашем подручју са циљем да Јахорина буде место број један у бившој Југославији за провод и скијање. Затим планирамо да поново организујемо Еџит фестивал који се ове године одлично показао.

Сезона ће бити највише у знаку EYOF-а који ће се одржати у фебруару 2019. године и за који се већ пријавило 47 земаља. Тако да следеће године се озбиљно спремамо да оживимо олимпијски дух Јахорине. Поред тога конкурисали смо за организацију Европа купа и очекујемо инспекторе ФИС-а да прођемо кроз све кораке пре него што нам доделе датум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана