“Бимал” у прошлој години остварио добит од 4.300.000 КМ

ГС
“Бимал” у прошлој години остварио добит од 4.300.000 КМ

БРЧКО - Добит брчанске компаније “Бимал” у прошлој години износила је 4.300.000 КМ, што је резултат континуираног и досљедног испуњавања задате стратегије пословања, али и прилагођавања реалним условима тржишта, саопштено је из ове компаније.

Посматрано на нивоу цијеле консолидоване Бимал групе, резултати показују успјешно пословање у свим сегментима, како финансијским, тако и тржишним, наводи се у саопштењу.

Наташа Пуцар, директор корпоративних комуникација Студен холдинга, у чијем саставу послује и Фабрика “Бимал”, рекла је да је протекла година била економски комплексна и захтијевала је знатна пословна прилагођавања, при чему је досљедност сопственој стратегији изузетно битна, нарочито када су кретања цијена на свјетским берзама и односи валута у појачаној мјери непредвидиви.

У саопштењу се истиче да су пословни планови представљени почетком прошле године успјешно реализовани, а да је “Бимал” једна од ријетких компанија у БиХ која је извршила велику аквизицију у региону, преузимањем Фабрике јестивог уља у Сомбору. Тиме је, како се наглашава у саопштењу, покренула сопствену производњу у региону која је одлична за узгој уљарица, у Фабрици “Бимал сунце” у Србији.

У саопштењу се наводи да улагања у Фабрику у Брчком нису стала, те да су значајна средства искоришћена да би комплетан производни систем био додатно унапријеђен, а потребе домаћег и извозних тржишта задовољене.

“Свјесни смо да добро постављена стратегија и у складу са тим реални циљеви увијек претходе превазилажењу различитих изазова. Ипак, ова година је изузетно специфична, а ковид-19 је без сумње већ заразио цјелокупну економију и привреду”, рекла је Пуцарева.

Она је напоменула да ће се посљедице ланчано покренути, из једне индустријске гране у другу, а колико ће домаћи бизниси и привредници трпјети зависи од индустријске гране, политичке ситуације и флексибилности пословања.

Брчанска Фабрика “Бимал” дио је аустријске пословне групе која је 2002. године успјешно преузела Фабрику.

У посљедњих 18 година капацитети прераде су упетостручени, а, осим лидерства на домаћем тржишту, “Бимал” производе извози на тржишта широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана