Без премца у БиХ: Награда за васпитачице вртића "Чика Јова Змај" из Фоче

Срна
Foto: Срна

ФОЧА- Васпитачице Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" из Фоче за необичан начин рада са дјецом, који су осмислиле у току епидемије вируса корона, освојиле су прву награду Центра за образовне иницијативе "Степ бај степ" из Сарајева за најиновативнију праксу.

Награду су освојиле васпитачице Радијана Дукић, Јелена Милошевић, Маријана Вуковић и Драгана Пљеваљчић за праксу коју су назвале "Чика Јовина шарена седмица", а у чијој реализацији су учествовали сви радници Вртића, од спремачица, домара, васпитачица до директорице.

За вријеме најстрожих мјера заштите од заразе у априлу Вртић није прекидао рад, али се број дјеце која долазе свео тек на десетак, па су се васпитачице осмјелиле да снимањем занимљивих видео лекција дјеци олакшају и учине корисним дуготрајни боравак у кући.

Вртић се тих дана претводио у праву видео продукцијску кућу - по читаве дане васпитачице су снимале и монтирале необичне видео приче у којима су показале да посједују и дар за глуму.

Видео лекције су постављане на "Фејсбук" страницу Вртића, путем које су малишани пратили догодовштине "Веселе чика Јовине дружине".

Што је веома важно, дјеца су марљиво испуњавала оно што су васпитачице у тим видео лекцијама задавале, а њихови родитељи су слали фотографије урађеног, које би се објављивале на страници Вртића.

Једна од награђених васпитачица Радијана Дукић каже да награда припада свим запосленим у овој установи, јер су сви учествовали.

"Ово је велика част за нашу установу. Све је почело у марту када већина дјеца није долазило у вртић, тако да смо осмислили један модел онлајн вртића и распоредили активности по данима", рекла је Дукићева.

Спортским понедјељком радиле су се вјежбе, креативним уторком правили разни украси и предмети за покућство, музичком сриједом одзвањали су весели ритмови импровизованих инструмената, четвртак је био у знаку боја, шарања и цртања, а петак дан за луткарску представу.

Уз све то, сваког дана снимане су и емитоване и приче за лаку ноћ.

Ово је друга награда Вртићу из Фоче за најиновативнију предшколску праксу.

Прије три године, награду је освојила васпитачица Сања Продановић за креативно осмишљен боравак у природи под називом "Змајеви извиђачи".

Директор Вртића Слађана Владичић каже да су много срећни због награде, поготово што је стигла у исто вријеме када су се преселили у новоизграђену зграду.

"Поносни смо, јер то је само још једна потврда да смо на добром путу. Наш рад са дјецом, пажња коју им посвећујемо је запажена и награђена од стручних људи", истакла је Владичићева.

Она је додала да су од родитеља добили бројне похвале за овај вид рада са дјецом.

Пожељела је, ипак, да се оваква година, која је протекла у знаку епидемије вируса корона, никада не понови.

"Надамо се да се оваква ситуација неће поновити, али ми смо ту да се прилагођавамо и да за дјецу чинимо оно што је најбоље за њих", рекла је Владичићева.

Осим у предшколском, у Фочи је ове године награђен и рад у основном образовању.

У избору Центра за образовне иницијативе "Степ бај степ", Основна школа "Свети Сава" из Фоче једна је од десет најиновативнијих школа у БиХ.

Тачније, награђена је директор ове школе Јелена Чанчар за праксу под називом "Развој позитивне школске климе с циљем унапређења рада школе у цјелини", којом је објединила све ваннаставне активности са намјером да се практично учење ван наставе прелије и у редовну наставу.

"Базирала сам се на развоју продуженог боравка, који је један од репрезентативнијих у окружењу, а у којем раде учитељи који су већ награђивани за иновативне праксе. То је једно мјесто за које се трудимо да постане једна врста угледног рада са дјецом и за саму наставу", навела је Чанчарева.

Такође, додаје она, ученичка задруга која је основана прије неколико година подстакла је развој предузетничког духа, креативност и маштовитост код ђака.

Награђена пракса обухвата и разноврсне школске секције, од спортских које има свака школа, до оних које и нису толико уобичајене, попут медијске, документарне, фотографске, тако да сви ученици могу да пронађу неку активност.

"Важно је да дјеца већ на нивоу основне школе уче да користе разне програме, фотографишу, праве чланке за медије и школски сајт. То је развој подстицајног окружења за дјецу, али истовремено и за наставнике који се морају усавршавати и уводити различите методе рада", поручила је Чанчарева.

Она је закључила да свако воли када буде примјећен за свој рад, те да је награда, која је освојена у јакој конкуренцији, велики подстрек за даље унапређење наставног процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана