Бања Врућица” развила “Школу мршављења”

PR
Бања Врућица” развила “Школу мршављења”

ТЕСЛИЋ - Здравствено-туристички центар “Бања Врућица”, као регионални лидер у здравственом туризму, настоји да прати свјетске трендове и у области лијечења храном.

С тим у вези у овом здравствено-туристичком комплексу развили су нови програм за лијечење гојазности, како би на тај начин постали и регионални центар дијетотерапије и нутриционизма.

Опште је познато да је проблем гојазности попримио размјере епидемије како у свијету, тако и код нас, и зато постоји велики број метода којима се овај проблем настоји ријешити. Међутим, свака од њих подразумијева ригорозне дијете, напорне физичке активности или чак и употребу одређених суплемената.

Нови програм “Школа мршављења”, који су развили у “Бањи Врућици”, подразумијева лијечење гојазности без гладовања, напорног вјежбања, употребе суплемената и јо-јо ефекта, засновано на најновијим сазнањима медицинске струке.

“'Школа мршављења' је научно заснован приступ лијечењу гојазности, која је највећи узрок хроничних незаразних обољења. Циљ овог програма је да гости буду прегледани и да им се да уводна стратегија за почетак губитка килограма. Програм се састоји од детаљног прегледа и постављања анализе проблема, као и постављања основног плана исхране и вјежбања, како би се гости могли научити да здраво мршаве”, појаснио је др Алмир Азабагић, специјалиста нутриционизма и дијетотерапије.

Др Азабагић још наглашава да “Школа мршављења” обухвата три кључне компоненте лијечења гојазности: смањење тежине примјеном индивидуално прилагођеног јеловника, убрзање метаболизма примјеном индивидуално прилагођеног програма физичке активности, те психолошку подршку у току дужег периода, како би се промијениле погрешне навике које су довеле до гојазности.

Он наводи да “Школа мршављења” обухвата низ медицинских метода као што су антропометријска мјерења, лабораторијске анализе, тест интолеранције на храну, преглед интернисте и ултразвук абдомена.

“Школа мршављења” је четрнаестодневни програм који се спроводи у хотелу “Кардиал” уз помоћ стручног особља. Такође, за све оне који немају довољно слободног времена постоји и програм на бази два ноћења, који подразумијева да корисник буде детаљно прегледан, те да му се израде план исхране и физичке активности које даље он спроводи самостално. У оба програма укључена је и тромјесечна онлине подршка и консултације са др Азабагићем.

Осим с гојазношћу, у “Бањи Врућици” се баве и поремећајима исхране као што су анорексија, нервоза и булимија, а постоји и још 30 обољења код којих дијетотерапија позитивно утиче на симптоме и коначни исход болести. 

Нема штете од поплава

Здравствено-туристички центар “Бања Врућица” ради несметано и ни на једном хотелу није било никакве штете проузроковане поплавама, тако да се у овом здравствено-туристичком центру све несметано одвија, поручују из овог ЗТЦ-а.

“У 'Бањи Врућици', у самом терапијском центру и на хотелима, није било никакве штете од поплава и комплетан центар функционише без икаквих сметњи”, казали су у “Бањи Врућици”.

Додали су да је одређена штета причињена на етно-селу “Усора”, али да ће то бити брзо санирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана