АЛПИС: Усвојите закон и ми смо приморани на затварање и отпуштање 2500 радника!

Закупљен простор
АЛПИС: Усвојите закон и ми смо приморани на затварање и отпуштање 2500 радника!

Апелирамо на посланике Народне скупштине РС-а да спријече најгори сценариј, отпуштање више хиљада радника, уништење легалне дјелатности и губитак више од 60 милонна марака прорачунског новца РС-а, поручили су из АЛПИС-а

У уторак ће Народна скупштина Републике Српске гласати о новом Закону о играма на срећу. У јеку жестоких расправа о могућим ефектима овог закона, којег Влада као предлагач брани тврдњама да ће донијети нових 30-ак милиона марака у прорачун, промакла је могућност да ће овај закон довести до затварања приређивача и губитка радних мјеста. На то из приватних кладионица упорно упозоравају.

“Ово је преозбиљан закон, који се тиче превелике дјелатности, која укључује јако пуно радника и има огроман утицај на прорачун Републике Српске, да би се закон доносио преко ноћи, без стручне анализе и јавне расправе. Ова прича траје већ данима, али нисмо чули ниједног представника Владе да се осврнуо на чињеницу да ће овај закон затворити приватне кладионице и довести до губитка радних мјеста. Одговорно тврдим да ми по овом закону не можемо и нећемо радити и да ћемо, чим закон ступи на снагу, затворити наше пословнице и бити приморани прекинути радне односе с нашим радницима”, кажу приређивачи окупљени у Асоцијацију легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС).

Кроз пословање индустрије игара на срећу прорачун Републике Српске годишње добије око 60 милиона марака. То су разни порези, паушали, доприноси, таксе и друга јавна давања. У индустрији игара на срећу директно ради око 2.500 људи, а кроз закуп пословних простора и партнерски однос с другим фирмама добављачима, од ове индустрије живи око 15.000 људи у Републици Српској. Укупна добит дјелатности игара на срећу у прошлој години износила је 25 милијуна марака, а Влада РС-а додатним опорезивањем жели узети 30 милијуна марака. Рачуница се не поклапа…

“Поразна је недавна изјава министра Вишковића да смо ми порочна дјелатност. Тиме је бацио стигму на све запослене и њихове породице које раде у овој дјелатности поштено, по закону Републике Српске и зарађују за свој крух. Доста је цинично од ове дјелатности узимати преко 60 милиона КМ годишње, а у исто вријеме ову дјелатност критиковатии и поистовијетити с криминалним радњама. Је ли лоше што неко покушава заштитити од потпуног гашења оно у што је годинама улагао и развијао својим знањем, новцем и искуством. Да ли би први министар покушао заштитити своју имовину да му је неко тек тако потезом пера жели уништити. Волио бих да нетко заиста стручан објасни јавности на основу којих анализа и параметара се потенцирају информације и обмањују посланици и јавност да ће се наводно наплатити додатних 30 милиона ако су сви приређивачи заједно зарадили 25 милиона у 2017. години? Значи ли то да све што зарадимо требамо уплатити на рачун Владе и да још посудимо додатних пет милијуна марака да бисмо испунили ту квоту? Изгледа да држави није довољно што од ове дјелатности већ сада зарађује дупло више од свих приређивача заједно, тврде из АЛПИС-а

Проблематика је врло озбиљна. И док Влада даје обећање о 30 милиона КМ нових прихода, с друге стране пријети опасност да прорачун РС-а остане и без садашњих 60-ак милијуна, ако се ове фирме затворе.

“Законско рјешење које је предложила Влада РС-а у другим државама Еуропе и регије показало се катастрофално и уништило је легално тржиште уз оптуштање великог броја људи, а приходи у прорачуне су опали драстично. Ми смо стога прихватили приједлог предсједника Владе РС-а и упутили наше амандмане на разматрање свим највишим државним службеницима и посланицима Народне скупштине РС-а. Наша намјера је амандманима које су израдили стручњаци унаприједити законско рјешење, спријечити катастрофалне посљедице по Републику Српску, гашење фирми, оптуштање радника и губитак преко 60 милиона КМ прорачунских прихода. Апелујемо на посланике Народне скупштине РС-а да спријече најгори сценариј и отпуштање више хиљада радника и уништење легалне индустрије игара на срећу у РС-у те прихвате наше амандмане”, закључили су из АЛПИС-а.

Послодавци који послују у Републици Српској су јасни. С доношењем овог закона они престају радити на подручју Републике Српске и на улицу су приморани послати 2.500 људи. Које рјешење за те људе нуди Влада РС-а?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана