АКОП БиХ позвао државне институције да спријече медијски монопол

PR
АКОП БиХ позвао државне институције да спријече медијски монопол

​Асоцијација кабловских оператера и дистрибутера БиХ позвала је државне институције да Телемаху наложе да програме Спорт клуб мора дати свим операторима у држави!

Конкуренцијско вијеће БиХ групацији Телемах је још прије три године наложило да поменуте програме понуди свим бх. оператерима.

Али, правоснажно рјешење никада није извршено, односно, остало је само мртво слово на папиру.

Због свега наведеног АКОП БиХ се обратио и државним институцијама како би проблем медијског монопола у најскорије вријеме био ријешен.

“АКОП позива Савјет министара и остале институције Босне и Херцеговине да групацији Телемацх наложе да одмах мора извршити правоснажна решења Конкуренцијског вијећа БиХ којима јој је наложено да програме Спорт клуб мора дати свим операторима у држави, што поменута групација већ пуне три године одбија да изврши. Упозоравамо да ова незаконито стечена медијска контрола групације Телемах над најгледанијим медијским садржајима у БиХ треба бити укинута, јер угрожава основно људско право на информисање, у шта се убрајају и преноси битних спортских догађаја”, наводи се у саопштењу.

У наставку обраћања јавности из АКОП-а БиХ су навели конкретан примјер из окружења:

Република Словенија је наложила групацији Телемах да мора због истог основа продати програме Спорт Клуб и да двије године не смије имати у власништву ниједан спортски програм.

На крају, АКОП је позвао на санкционисање оних који су прекршили Закон о јавном сервису, конкретно члан 10, став 2, те тако незаконитим мјерама спријечили јавни сервис да грађанима БиХ понуди квалификационе утакмице репрезентације БиХ за Свјетско првенство у кошарци, те оне који су својим нечињењем учинили да те утакмице у БиХ умјесто јавног сервиса преноси компанија из Луксембурга са непознатим власницима.

“АКОП позива Регулаторну агенцију за комуникације да донесе мјере по узору на друге државе којима се обезбјеђује право емитовања у кабловским и ИП системима свим домаћим, у БиХ регистрованим, телевизијама, без условљавања од стране оператора. Јер, једино тако је могуће обезбиједити независност медија” закључује се у саопштењу АКОП-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана