Зворник: “Светосавска недјеља” настављена концертом друштва “Свети Сава”

Срна
Зворник: “Светосавска недјеља” настављена концертом друштва “Свети Сава”

ЗВОРНИК - Концертом Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Свети Сава” вечерас је у Зворнику настављена духовна и културна манифестација “Светосавска недјеља 2022” посвећена првом српском архиепископу, светитељу, просветитељу и утемељивачу српске цркве и државе.

Предсједник КУД-а Драган Голић рекао је новинарима да је на концерту учествовало 60 чланова друштва узраста од 13 до 31 године.

“Наступили су први, припремни и дјечији ансамбли играма из Србије и Републике Српске, док су поједини чланови рецитовали стихове о Светом Сави”, рекао је Голић и додао да ово друштво традиционално учествује у програму ове манифестације посвећене овом светитељу.

Истичући да је ово за њих један од најзначајнијих концерата, јер КУД носи име “Свети Сава”, Голић је рекао да је велика част играти у свом граду пред својом публиком.

КУД “Свети Сава” основан је 2004. године и од тада сваке године традиционално организује Светосавски концерт, некад самостално, а некад у оквиру манифестација које организује град Зворник.

Синод Српске православне цркве је 2006. године наградио КУД “Свети Сава” из Зворника Орденом Светог Саве трећег реда за допринос у развоју и његовању српске традиције и културе.

Према програму ове манифестације, која ће трајати до 29. јануара, сутра ће у зворничком Дому омладине бити одржана Светосавска академија на којој ће наступити глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић, Прво пјевачко друштво “Изворник”, те ученици Средњошколског центра “Петар Кочић”, Техничког школског центра и Основне музичке школе “Војин Комадина”.

На дан Светог Саве, 27. јануара, у школама ће бити прослављена школска слава, док ће у Дому омладине бити приказан филм “Божји човек”.

Традиционална манифестација – Избор спортисте године, која се одржава у оквиру “Светосавске недјеље”, биће одржана у петак, 28. јануара.

“Светосавска недјеља” биће завршена у суботу, 29. јануара, представом за дјецу “Циле, размажено пиле”, у извођењу бијељинског позоришта за дјецу “Маслачак”.

Организатор “Светосавске недјеље” је град Зворник у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом “Просвјета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана