Зворник: Саборни храм прославио крсну славу

Srna
Зворник: Саборни храм прославио крсну славу

ЗВОРНИК - Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Зворнику данас је прославио крсну славу Малу Госпојину. Свету литургију служио је протојереј ставрофор Видоје Лукић, који је са кумом славе Бојаном Ивановићем, замјеником градоначелника Зворника, свештенством и вјерницима сломио славски колач.

У оквиру прославе славе храма обављено је даривање крстова и икона, те литија око светиње.

Протојереј ставрофор Лукић рекао је да је Рођење Пресвете Богородице празник радости и спасења.

Он је додао да се са посебном радошћу гледа како храм у протеклих 12 година "расте", радујући се сваком дану у коме се нешто ново завршава.

"Приводећи започету градњу иконостаса, започела је израда живописа храма, урађен је патос у храму и на тремовима, а ограђена је и порта храма", рекао је Лукић.

Према његовим ријечима, слава је вријеме када се своди биланс и анализира шта је урађено у протеклом времену и када се гледа унапрјед шта још треба урадити.

Свештеник Лукић је најавио да ће за двије године овај храм бити освештан, што је, како каже, заслуга Пресвете Богородице, заштитинице Саборног храма.

Градња саборног храма почела је 2008. године, када је тадашњи епископ зворничко-тузлански Василије освештао земљиште на којем се гради.

Саборни храм има пет купола, од којих је једна централана изграђена у висини од 33 метра, што симболизује проведене године Исуса Христа на земљи, те два звоника висине са крстом по 55 метара.

Храм са олтаром је дугачак 20, а широк 19 метара.

Саборни храм прва је православна богомоља која се на подручју града Зворника изграђена након скоро два вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана