Зворник : Обиљежен Дан ослобођења града

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- У Зворнику је данас обиљежен 9. април - Дан ослобођења града, а тим поводом служен је помен и положени вијенци на централно спомен-обиљежје за 1.080 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили представници Градске управе, Полицијске управе Зворник, борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и одборници Скупштине града Зворника.

Предсједник градске Борачке организације у Зворнику Лазар Ристић рекао је новинарима да је 9. јануар 1992. године, када је град ослобођен од муслиманских паравојних формација, као што су "Патриотска лига" и "Зелене беретке", важан за даљи развој догађаја који су слиједили у ратном периоду.

"Град је, када су протјеране муслиманске паравојне формације, почео да функционише нормално, али је, нажалост, гранатиран у више наврата и у тим нападима било је и погинулих", рекао је Ристић.

Он је нагласио да је прва жртва 9. априла 1992. године у Зворнику била српска. Тај дан убијен је Раде Радовић звани Лука у санитетском возилу, а дан послије убијен је заставник Милко Станојевић, док је рањено неколико бораца у засједи коју су организовали Муслимани из Сапне, тадашње мјесне заједнице Зворника.

Ристић је рекао да градска Борачка организација планира да уради спомен-плочу у знак сјећања на Радовића, као прву српску жтрву, што је доказ да је српски народ само бранио своја огњишта од агресивне муслиманске политике из тих година.

Секретар Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да је град Зворник ослобођен од оних који нису хтјели суживот, јер су, вођени идеологијом Алије Изетбеговиће, хтјели да Срби овог града нестану и да се протјерају преко Дрине.

"Дан ослобођења Зворника истовремено је и дан побједе над Изетбеговићевом политиком и његовим ратним циљевима да створи муслиманску Босну", рекао је Марковић и нагласио да Срби то нису дозволили, супроставили су се Изетбеговићевој агресији, извојевали слободу, ослободили Зворник и створили слободну отаџбину - Републику Српску.

Марковић је подсјетио да је обиљежавања овог важног дана за Зворник протекло скромно, уз поштовање свих епидемиолошких мјера у борби против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана