Звничници Српске честитали школску славу – Светог Саву

Г.С.
Звничници Српске честитали школску славу – Светог Саву

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области образовања школску славу – Светог Саву.


“Обиљежавајући Савиндан, његујемо успомену на Светог Саву, првог српског архиепископа, утемељивача просвјетитељства и заштитника школства и подсјећамо се да су посвећеност, марљивост, свакодневно учење и стицање знања једини исправан пут”, поручила је Цвијановићева у честитки.

Цвијановићева је ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у просвјети упутила честитке са жељом да у духу Светосавља прославе овај велики празник.

Цвијановићева је пожељела да “највећи српски просвјетитељ и његово животно дјело, засновано на мудрости, духовности, толераницији и вјери у честитост” свима буду трајно опредијељење. 

Додик: Рад и марљивост - пут до успјеха

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је школску славу - Светог Саву свим ученицима, студентима, просвјетним радницима и запосленим у области просвјете и образовања, истакавши да су рад, марљивост и истрајност једини прави пут до успјеха.

Додик је нагласио да се обиљежавањем 27. јануара, Савиндана, промовишу и чувају највише духовне вриједности, српска култура и језик као темељи идентитета српског народа, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

“Желим да Савиндан свим просвјетним радницима донесе успјех у свакодневном раду, а ђацима додатну мотивацију за стицање нових знања. Дјела и вриједности, које нам је оставио први српски архиепископ и просвјетитељ Свети Сава, треба да буду подстицај и мотивација да се постижу добри резултати за добробит нашег друштва”, истакао је Додик у честитки.

Он је исказао посебну подршку и захвалност просвјетним радницима, ученицима, студентима и њиховим родитељима који су и у вријеме пандемије вируса корона показали велику одговорност и свако на свој начин омогућио да се наставни процес уредно одржава и у овим ванредним околностима.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра прослављава Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.  

Тривић: Велики значај просвјетитељске улоге васпитно-образовних радника

Министарство просвјете и културе Републике Српске додјелом Светосавских награда указује на просвјетитељску улогу васпитно-образовних радника и на њихов значај у очувању светосавског националног, културног и духовног идентитета српског народа, рекла је Срни ресорни министар Наталија Тривић.
Тривићева је навела да 40 Светосавских награда, које ће ове године бити додијељене просвјетним радницима за изузетне резултате у области васпитања и образовања и залагање у раду са дјецом, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Српској, свједоче о њиховој посвећености послу и у ванредним околностима које је прошле године изазвала епидемија вируса корона.

“Седам награда ће бити додијељено васпитачима у предшколском образовању, 24 награде су за учитеље и наставнике, док је девет награда намијењено професорима у средњем образовању”, рекла је Тривићева.

Она је напоменула да се Светосавска награда ове године, осим учитељима и наставницима у основним и средњим школама, додјељује и васпитачима у предшколским установама, што је омогућено измјенама законских рјешења.

Тривићева је напоменула да ће награде овогодишњим добитницима бити додијељене у складу са епидемиолошком ситуацијом, те ће свечана манифестација поводом додјеле Светосавске награде за радну, односно школску 2019/2020. годину бити уприличена путем телевизијског преноса на програму Радио-телевизије Републике Српске у четвртак, 28. јануара, у 18.00 часова.

“То је прилика да сви из својих домова испрате додјелу Светосавске награде, која мотивише све који раде у образовању на свим нивоима да се залажу и да максимално дају себе у процес образовања, али и показује спремност друштва да награди најбоље међу њима”, рекла је Тривићева.

Она је истакла значај што просвјетни радници у континуитету спремно раде и боре се са изазовима које им у образовању доносе нова времена, те што су спремни на иновације, едукације и усавршавање.

“Небројено пута су доказали да су спремни да одговоре свакој ситуацији, да максимално дају себе, и то се добрим показало и овај пут”, рекла је Тривићева.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, додјељује се истакнутим васпитачима, стручним сарадницима и наставницима за претходну радну, односно школску годину да би се указало на значај и вриједност позива васпитно-образовних радника у Српској и са циљем развоја и унапређења васпитно-образовног система у Српској.

Вишковић: Улагање у нове нараштаје - сигуран пут у боље друштво

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је школску славу - Светог Саву ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у образовању у Српској, те истакао да ће Влада наставити да унапређује ову област да би младима омогућила што квалитетније школовање, а друштву напредак и успјешну будућност.

Вишковић је нагласио да је обиљежавање Савиндана прилика да се осврне на животно дјело Светог Саве и његов просвјетитељски рад, који је трајни путоказ да је улагање у нове нараштаје сигуран пут ка изградњи бољег и просперитетнијег друштва.

Он је додао да ће Влада Републике Српске предано радити и на побољшању услова рада и материјалног стандарда просвјетних радника у Републици Српској.

“Драги наставници и ученици, још једном вам честитам школску славу - Светог Саву и желим вам много успјеха у даљем раду, добро здравље и много личне и породичне среће”, наводи се у честитки предсједника Владе Српске Вишковића.

Српска православна црква сутра ће прославити Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.  

Чубриловић: Прославом Светог Саве чувају се највише духовне вриједности Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас школску славу Светог Саву свим ученицима и просвјетним радницима у Српској, истичући да се прославом овог светитеља промовишу и чувају највише духовне вриједности српског народа, посебно култура и језик као темељи националног идентитета.

“У име Народне скупштине Републике Српске и своје име, честитам Вам школску славу која се обиљежава у част првог српског архиепископа, просветитеља и утемељивача писмености, школства и државности”, наводи Чубриловић у честитки.

Он је свим ученицима и просвјетним радницима пожелио срећу и успјех у раду, као и што боље резултате на индивидуалном плану, истичући да напредак сваког друштва почива на успјеху појединца.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ. Сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана