Зов завичаја окупио потомке Луке и Пелагије Новаковић: На породичном стаблу 860 имена

Дејан Јовичић
Зов завичаја окупио потомке Луке и Пелагије Новаковић: На породичном стаблу 860 имена

СРБАЦ - Ријетке су породице које су толико бројне као што су Новаковићи из Расавца код Српца чији су преци Лука и Пелагија, који су живјели у 19. и првој половини 20. вијека, оставили иза себе чак 860 потомака.

Лука и Пелагија су поред деветоро дјеце имали и 38 унучади, 128 праунучади, око 160 чукунунучади, 346 шукунунучади и других потомака.

Иако доста њих и данас живи на родном тлу, многи су се расули по свијету у потрази за бољим животом и нису се срели деценијама, све до ових дана, када су се поново окупили и уз игру и пјесму евоцирали успомене на давна времена.

Стево Новаковић, организатор породичног окупљања, рекао је да су успјели окупити око 140 потомака из Њемачке, Аустрије, Србије и Републике Српске, а они који су били спријечени да дођу из Аустралије, Америке и са других континената обећали су да ће се кад-тад одазвати зову завичаја.

- Један од наших рођака прије 15 година направио је породично стабло и на основу тих података ушли смо у траг осталим сродницима. Већ три године рађа се идеја да се покушамо окупити на једном мјесту, што није било тешко извести јер смо сви познати по добром дружењу и весељу, али и по добром раду и хуманости, као људи великог срца и широке душе - рекао је Стево.

Он додаје да се њихов предак Лука Новаковић доселио из Лике у србачко село Каоци, а за вријеме устанка против Турака избјегао је са породицом у Славонију, гдје му се родила кћерка Мара 1. јануара 1876. године.

- Након неког времена се вратио и добио земљу у Расавцу на коришћење од тадашњег Миралем-бега, али под условом да му буде потчињен. У међувремену је са супругом Пелагијом стекао још и кћерку Јелику и седам синова: Максима, Саву, Ђурђа, Марка, Јована, Глигорија и Николу и сви су послије имали своје потомке. Основао је Новаковића гробље које и данас постоји, а ту је и сахрањен са супругом, али се, нажалост, не зна тачно мјесто - рекао је Стево и навео да не располажу са довољно података о томе да ли је Пелагију довео са собом из Лике или су се упознали на другом мјесту.

Ковиљка Савић, рођена Новаковић, Лукина је праунука, а унука његовог сина Јована и на породично окупљање је стигла из Старих Бановаца код Старе Пазове. Посјећивала је и раније родно село, али ју је посљедњих година у томе спречавала пандемија вируса корона.

- Дошла сам са два сина који такође имају своје породице. Увијек се веселим позивима фамилије на свадбе, рођендане и друга весеља, али ова прослава је стварно нешто посебно. Редовно ми прораде емоције и сјећања на малу кућу покривену сламом у којој сам рођена и нас петоро који смо у њој живјели све док 1954. године нисмо направили нову кућу у којој сад живи најстарији брат - рекла је Ковиљка.

На дружење је са сином и унукама дошао Драгољуб Новаковић, Лукин чукунунук, који живи и ради у Аустрији и каже да се оваквим окупљањима на најљепши начин чува традиција и поштују преци.

- Доста рођака дуго нисам видио, а једна од њих је ишла са мном у основну школу и од тада је нисам срео, а већ сам дубоко загазио у седму деценију живота. Када видим омладину како се весели, и ја сам радостан и срећан јер има ко да нас наслиједи - рекао је Драгољуб.

Домаћинства

У засеоку Расавац има око 20 кућа Новаковића са око 57 мјештана, а у засеоку Поточани 12 кућа са 26 чланова ове породице. Најстарији од њих тренутно је Лука Новаковић, који носи име по свом претку и који има 93 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана