Знање брусе у хотелима на мору

Александар Стојановић
Знање брусе у хотелима на мору

Бањалука - Група од 12 ученика Угоститељско-трговинско-туристичке школе отишла је на феријалну праксу на хрватско острво Крк, гдје ће мјесец дана имати прилику да надограде своје знање и вјештине стечене у школи.

Након дуго времена поново је успостављена сарадња школе и хотела са Јадранског приморја, а ученици из смјерова кувар, конобар, кулинарски, угоститељски и туристички техничар праксу ће обављати у комплексу “Хотелс енд кемп ризорт Њивице”, гдје су отишли у пратњи ментора.

У школи кажу да сарадња представља искорак у примјеру добре праксе коју ђаци обављају у хотелима “Бели камик” и “Јадран”, упознају њихов начин рада и на услузи су гостима са њемачког, италијанског и француског говорног подручја. Ђаци су одушевљени и истичу да је то за њих нешто ново и дуго ишчекивано.

- Стигли смо прије неколико дана и већ смо се навикли и уходали у посао. Запослени су спремни да нам помогну и објасне шта год треба, а ту су и наши професори који нас обилазе и надзиру. Надам се да ћемо се представити у најбољем свјетлу како бисмо отворили врата сљедећим генерацијама да дођу, виде и нешто ново науче - рекао је Немања Чубриловић, ученик трећег разреда, смјера угоститељски техничар.

Ђацима су обезбијеђени пут, смјештај, храна, униформа за праксу и пристојна накнада за посао који обављају, а слободно вријеме проводе одмарајући се и у шетњи предивном плажом на острву.

- Представници хотела долазили су код нас у школу, а том састанку присуствовали су и наши родитељи, што нас је још више заинтересовало за долазак и рад у комплексу - додао је Чубриловић.

Према ријечима професора практичне наставе и куварства Предрага Тошића, величина и посјећеност хотелског комплекса, професионалност и знање које посједују на пољу туризма и угоститељства и праћење савремених начина пословања, ученицима пружају прилику да унаприједе своје вјештине и да, након завршеног школовања, без страха од непознатог заблистају на будућим радним мјестима.

- Желим да нагласим да на овај начин награђујемо најбоље ученике који мјесец раније завршавају школу и то вријеме проводе на мору учећи, радећи и уживајући, а наши угоститељи добијају професионалнији кадар - истакао је Тошић, који је са ђацима отпутовао на Крк.

Оним што су ученици показали радећи неколико дана у хотелима, задовољна је и управа комплекса.

- Стручна пракса у нашим објектима омогућује ученицима да се упознају с радом у великом и организованом систему, упознају нове људе, нову радну и животну средину и тиме раде на јачању своје личности и осамостаљивању. Такође, овакво искуство доприноси развоју наше струке и позитивном угледу с обзиром на то да се они враћају кућама пуни позитивних утисака и искустава - рекла је директорица за људске ресурсе у комплексу “Њивице” Наташа Ковачић-Стилиновић и нагласила да се нада да ће сарадња са школом бити настављена и у наредним годинама.

Директор

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић рекао је да ће пракса много значити ученицима, али и професорима који имају прилику да се упознају са радом врхунских ланаца хотела ван државе.

- Наша школа је једина која има овакав вид праксе. Први утисци ученика и родитеља су феноменални, а надамо се да ћемо сарадњу наставити и у наредним годинама - навео је Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана